Szerző: Koi Tamás

2021. november 19. 14:31

Új fórum előtt kell felelnie a Meta-nak az Instagram miatt

A mostanra PR-szempontból legalábbis rendkívül kellemetlenné váló kongresszusi vizsgálatok mellett újabb fórumot kell a Meta-nak meggyőznie arról, hogy tisztában volt vele, hogy a fiatalkorúak személyiségfejlődésére milyen hatást gyakorolhatnak az olyan közösségi szolgáltatások, mint az Instagram, és a gyermekek egészséges pszichés fejlődését soha nem rendelte alá a profitnak.

Csütörtökön kilenc amerikai állam főügyésze indított közös vizsgálatot a Meta (egykori Facebook) működésével kapcsolatban, azzal a feltételezéssel, hogy a cég úgy népszerűsítette az Instagram képmegosztó-szolgáltatást fiatalkorúak körében, hogy pontosan tudta, milyen káros hatást gyakorolhatnak egyes posztok a tinik személyiségfejlődésére - ám a cég a profitot minden egyéb szempontnál előrébb helyezte.

A vizsgálat célja a sajtónak küldött tájékoztató szerint, hogy kiderítse, a Meta sértett-e fogyasztói jogot, illetve valóban veszélynek tette-e ki az egyik legsérülékenyebb célcsoportot a cég. Ahogy az ügyet előkészítő egyik főügyész, Maura Haley fogalmaz, erről a vizsgálathoz csatlakozó ügyészségek a legkevésé sincsenek meggyőződve:

A FACEBOOK, ILLETVE MOST MÁR META NEM TUDTA MEGVÉDENI A FIATALOKAT A PLATFORMJAIN, ÉS INKÁBB FIGYELMEN KÍVÜL HAGYTA VAGY ELBAGATELLIZÁLTA AZT A FAJTA MANIPULÁCIÓT, MELY NYILVÁNVALÓAN VESZÉLYT JELENT AZ ÉRINTETTEK MENTÁLIS ÉS FIZIKAI EGÉSZSÉGÉRE - KISZOLGÁLTATVA EZZEL GYERMEKEKET A PROFIT ÉRDEKÉBEN

-mondta el Haley.

instagram

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Meta válaszában határozottan elutasította a fentieket, a cég szóvivője közölte, a vádak súlyos félreértésen alapulnak, mi több a cég az iparági szereplők közül a legtöbbet tette az internetes zaklatás visszaszorítása, illetve az öngyilkosságon gondolkodók valamint az evészavar-betegségekkel küzdők megsegítése érdekében.

A Meta-ra a fiatalok érdekeinek semmibe vételével kapcsolatos vádak idén szeptemberben lavinaként zúdultak, miután egy korábbi alkalmazott, Frances Haugen olyan belső dokumentumokat szivárogtatott ki a The Wall Street Journalnak, melyek alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a cég pontosan tudta, milyen veszélyeket rejt az Instagram használata a fiatalkorúak számára, ám semmi érdemlegeset nem tett a veszélyek elhárítása érdekében.

A cég fennállásának eddigi talán legkínosabb incidensének hatására a Meta - hivatalosan ideigelenes jelleggel - felhagyott azon tervének megvalósításával, hogy egy, kifejezetten gyermekek számára fejlesztett Instagram appot adjon ki - a tervek megváltoztatásához nagyban hozzájárult az is, hogy az ügyben negyven amerikai állam ügyésze írt közös tiltakozó levelet a cégnek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról