Szerző: Koi Tamás

2021. december 7. 09:45

Átszervezés jön a Samsungnál

Új vállalati struktúrával indul neki a jövő évnek a világ egyik legnagyobb otthoni elektronikai, illetve félvezetőipari gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics.

Összevonja mobilos és otthoni elektronikai készülékeket gyártó üzletágát a Samsung Electronics, ezzel párhuzamosan a céget a korábbi három vezérigazgató helyett kettő irányítja majd - jelentette be ma a vállalat menedzsmentje. A Samsung utoljára 2017-ben hajtott végre a vállalati struktúrát illetően változtatásokat, a mostani döntést részben a félvezetők iránt óriásira nőtt kereslet, részben a mobilos divízió profitrátájának folyamatos csökkenése indokolta.

Bár a Samsungot a Galaxy okostelefon-termékcsalád sikerei a globális okostelefon-piac élére repítették (már ami az eladási volument illeti), a cég évek óta küzd a divízió növekedésének lassulásával. Eközben a mobileszközök értékesítése után származó profit is egyre kevésbé tesz hozzá a konglomerátum profitjához, amit jól mutat, hogy 2010-ben a Samsung profitjának még 70%-a származott a mobilkészülékek eladásából, addig ez az idei legutóbbi negyedévre lecsökkent 21%-ra.

samsung_door

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat félvezetőket, így leginkább memóriachipeket fejlesztő és gyártó komponensüzletága eközben szárnyal, a legutóbbi üzleti negyedévben a divízió 15,8 ezer milliárd won, azaz átszámítva körülbelül 13,4 milliárd dollárnyi profitot termelt.

Az újraszerveződő vállalatnak ugyanakkor egyszerre több, komoly kihívással is szembe kell néznie, így a globális félvezetőhiány is nyomot hagy a működésben, a gyártást emellett az alapanyagárak elszállása és logisztikai nehézségek is hátráltatják. A mobilos divíziónak emellett egyre ádázabb versenyben kell helytállnia, így egyes prognózisok szerint közel a pillanat, amikor az Apple elhódítja a globális okostelefon-piac trónját a koreaiaktól.

A Samsung új stratégiájában láthatóan elsősorban a félvezetőgyártás, illetve bérgyártás élvez kiemelt fókuszt, a cég így augusztusban jelentette be, hogy gigantikus összeget - wonról átszámolva 206 milliárd dollárt - költ arra, hogy félvezetőipari pozícióját megerősítse, és legyűrje legfőbb riválisát, a TSMC-t, emellett olyan, számára új területeken építsen ki pozíciókat, mint a biogyógyszerészet, a mesterséges intelligencia és a robotika.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.