Szerző: Koi Tamás

2021. október 28. 09:41

Elképesztően jól keres a félvezetőkön a Samsung

Soha nem zárt még olyan sikeres harmadik üzleti negyedévet a Samsung Electronics, mint 2021-ben - a cég számait leginkább a chipgyártó divízió eredményei húzták fel.

Rekordszintű bevételt és profitot jelentett az idei harmadik negyedévre a dél-koreai Samsung Electronics, mely chipgyártó divíziójának köszönhetően a komponensgyártók közül tavaly is és idén is komoly menetelést produkál, elsősorban a félvezetők, így köztük a memóriachipek iránt megnött keresletnek köszönhetően. 

A cég a memóriaárak növekedésének köszönhetően jelentősen növelte profittermelő képességét, így míg az árbevétel éves szinten 10%-kal, 63 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra nőtt, ezzel párhuzamosan a profit 26%-kal, 13 milliárd dollárnak megfelelő korei wonra emelkedett. 

samsung_nf1

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A félvezetőhiány hatásait jól tükrözi, hogy a Samsung legfontosabb részlege, a chipgyártó divízió árbevétele 46%-kal 22,2 milliárd dollárnak megfelelő wonra emelkedett, a divízió profitja pedig csaknem a duplájára, 8,5 milliárd dollárnak megfelelő dél-koreai wonra emelkedett. 

Bár a gyártó szerint a hajlítható kijelzős Galaxy Z Flip 3 és Z Fold 3 típusokra erős a kereslet, a mobilos divízió árbevétele és profitja egyaránt csökkent, előbbi 23 milliárd dollárnak megfelelő wonra (ez 8%-os visszaesésnek felel meg), utóbbi 2,5 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra (ez nagyjából 24%-os mínuszt jelent).

A Samsung egyéb üzletei (kijelző-komponens és tévé) jól teljesítettek a negyedév során, dacára annak, hogy a pletykák szerint a mobilokba építhető kijelzőkre vonatkozó megrendelését csökkentette az egyik legnagyobb partner, az Apple.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról