Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 1. 13:25

Az Apple globálisan is átveheti a vezetést az okostelefonos piacon

A kínai piac után globálisan is megszerezheti az első helyet az iPhone.

A TrendForce prognózisa szerint az utolsó hónapját taposó negyedik negyedévben az Apple átveszi az első helyet az okostelefonos piacon, megelőzve a régóta ott trónoló Samsungot. Az előrejelzés alapján az Apple mintegy 7,3 százalékpontot javíthat a harmadik negyedéves részesedésén, miközben a rivális Samsung 1,8 százalékpontot veszíthet ugyanebben az intervallumban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple tradicionálisan erős eladásokat produkál az év utolsó negyedévében. Ennek egyik oka, hogy a vállalat menetrendszerűen szeptemberben mutatja be legújabb készülékcsaládját, melynek szállítása a harmadik negyedév legvégén kezdődik, majd pedig a negyedik negyedévben fut fel, az eladásoknak remek alapot biztosító ünnepi szezont is belevéve.

tforce_sm

Mindehhez idén példátlan komponenshiány társult. A TrendForce szerint többek között 4G-s alkalmazásprocesszorokból és az olcsóbb 5G-s rendszerchipekből, valamint a kijelzőpanel-meghajtó chipekből sem lehet eleget beszerezni. A problémát a gyártók a jól bevált módon kezelik: az olcsóbb, szerényebb profittal kecsegtető modellek kárára igyekeznek szinten tartani a drágább, felsőkategóriás termékek gyártását. Mivel az Apple kizárólag közép- és felsőkategóriás telefonokat kínál, így ez számára kisebb problémát jelent, mint a belépőszinten is jelen lévő Samsungnak.

A piackutató legfrissebb kimutatásai szerint az okostelefonok piacán az idei év második felében javul a kereslet, köszönhetően az e-kereskedelmi promóciók főszezonjának (pl. Black Friday) és a világjárvány enyhülésének olyan régiókban, mint Délkelet-Ázsia. A tartós komponenshiány ugyanakkor korlátozza az okostelefon-márkákat abban, hogy maximalizálják eladásaikat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról