Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 16. 11:49

Nyögi az ellátási problémákat az iPhone 13

Az Apple okostelefonok vásárlói is egyre inkább érezhetik a félvezetőhiány hatása: egyes iPhone 13 modellek leszállításához akár egy hónap is kellhet.

A JP Morgan jelentése szerint kilenc héttel az iPhone 13 család bemutatása után is problémás a készülékek ellátása, habár az elmúlt néhány hétben, ha minimálisan is, de javult a helyzet. Ezzel együtt a legolcsóbb modellnek számító iPhone 13 minire átlagosan 8 napot kell várni, az alapmodellnek tekinthető iPhone 13-ra pedig nagyjából 10 napot. A chiphiány a drágább, az Apple számára nagyobb profittal kecsegtető iPhone 13 Pro készülékeket érinti a legnagyobb mértéken, a csúcsmodellekre ugyanis akár 26 napot is várni kellhet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az átfutási idő minimális javulása mellett a készülékek iránti (magas) igény stabil maradt az Egyesült Államokban, ami összességében a vártnál is magasabb keresletet jelent. Bár az Apple hónapok óta kiemelt figyelmet fordít a globális ellátási problémák kezelésére, még ezzel együtt sem sikerült teljesen felkészülni az év utolsó negyedévére jellemző magas igényekre.

i13pro

A cupertinói vállalat nagyjából mintegy hatmilliárd dollárt veszített a harmadik negyedévében azért, mert nem tudott elegendő komponenst - elsősorban félvezetőket - beszerezni partnereitől. A vállalat elismerte, hogy a félvezetőipar ellátási nehézségei a vártnál mélyebb nyomot hagytak az eredményeken, illetve mostanra gyakorlatilag a cég minden egyes termékét érinti kisebb-nagyobb mértékben a chiphiány.

A helyzet nehézségét jól mutatja, hogy az Apple rövid távon gyártásoptimalizációs lépésekre kényszerült, az iPaded kárára. A táblagépek termelési volumenének átütemezésével most nagyjából feleannyi iPadet gyártat az Apple, mint amennyit eredetileg tervezett. Az radikális csökkentéssel felszabaduló komponenseket az iPhone 13-ak gyártásához csoportosították át, ám ahogy a fenti számok mutatják, még ezzel sem sikerült normális szintre hozni a termelést.

Korábban még arra lehetett számítani, hogy az Apple óriási felvásárlóerejének és szigorúan szabályozott beszállítói szerződéseinek köszönhetően ellenáll majd a félvezetőhiánynak, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a cupertinói céget sem kerülték el az ellátási problémák. Az aktuális elemzői várakozásos szerint jövő év februárjában kerülhet egyensúlyba a készülékek gyártása.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról