Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 16. 11:49

Nyögi az ellátási problémákat az iPhone 13

Az Apple okostelefonok vásárlói is egyre inkább érezhetik a félvezetőhiány hatása: egyes iPhone 13 modellek leszállításához akár egy hónap is kellhet.

HIRDETÉS

A JP Morgan jelentése szerint kilenc héttel az iPhone 13 család bemutatása után is problémás a készülékek ellátása, habár az elmúlt néhány hétben, ha minimálisan is, de javult a helyzet. Ezzel együtt a legolcsóbb modellnek számító iPhone 13 minire átlagosan 8 napot kell várni, az alapmodellnek tekinthető iPhone 13-ra pedig nagyjából 10 napot. A chiphiány a drágább, az Apple számára nagyobb profittal kecsegtető iPhone 13 Pro készülékeket érinti a legnagyobb mértéken, a csúcsmodellekre ugyanis akár 26 napot is várni kellhet.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az átfutási idő minimális javulása mellett a készülékek iránti (magas) igény stabil maradt az Egyesült Államokban, ami összességében a vártnál is magasabb keresletet jelent. Bár az Apple hónapok óta kiemelt figyelmet fordít a globális ellátási problémák kezelésére, még ezzel együtt sem sikerült teljesen felkészülni az év utolsó negyedévére jellemző magas igényekre.

i13pro

A cupertinói vállalat nagyjából mintegy hatmilliárd dollárt veszített a harmadik negyedévében azért, mert nem tudott elegendő komponenst - elsősorban félvezetőket - beszerezni partnereitől. A vállalat elismerte, hogy a félvezetőipar ellátási nehézségei a vártnál mélyebb nyomot hagytak az eredményeken, illetve mostanra gyakorlatilag a cég minden egyes termékét érinti kisebb-nagyobb mértékben a chiphiány.

A helyzet nehézségét jól mutatja, hogy az Apple rövid távon gyártásoptimalizációs lépésekre kényszerült, az iPaded kárára. A táblagépek termelési volumenének átütemezésével most nagyjából feleannyi iPadet gyártat az Apple, mint amennyit eredetileg tervezett. Az radikális csökkentéssel felszabaduló komponenseket az iPhone 13-ak gyártásához csoportosították át, ám ahogy a fenti számok mutatják, még ezzel sem sikerült normális szintre hozni a termelést.

Korábban még arra lehetett számítani, hogy az Apple óriási felvásárlóerejének és szigorúan szabályozott beszállítói szerződéseinek köszönhetően ellenáll majd a félvezetőhiánynak, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a cupertinói céget sem kerülték el az ellátási problémák. Az aktuális elemzői várakozásos szerint jövő év februárjában kerülhet egyensúlyba a készülékek gyártása.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 15:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.