Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 4. 14:56

Lassan már az iPhone 14 processzora is elkészül

Az utolsó simításokat végzi következő okostelefonos processzorán az Apple. A vállalat A16-os rendszerchipje a TSMC következő, 4 nanométeres eljárásával készül
majd.

A DigiTimes szerint a cupertinói vállalat végül a technológiai szempontból kisebb előrelépést jelentő 4 nanométeres csíkszélességre tervezte következő chipjét. Ennek oka, hogy a jóval nagyobb ugrással kecsegtető 3 nanométeres eljárás bevetése még túl kockázatos lenne a több tízmilliós gyártási volumen mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A TSMC júniusban közölte, hogy a tervezettnél hónapokkal korábban, már a harmadik negyedévben megkezdi a 4 nanométeres tesztgyártást. A 4 nanométeres csíkszélesség kisebb előrelépést jelent a már nagyjából egy éve tömegtermelésben lévő 5 nanométerhez képest, ám ezért cserébe elég lesz minimális módosításokat végezni a chipdizájnokon, így viszonylag alacsony befektetést jelent az átállás.

apple_a15

A cupertinói vállalat tavalyi és idei chipjei egyaránt a tajvani bérgyártó 5 nanométerére épültek. Ehhez képest a következő lépcsőt jelentő 4 nanométeres szerény előrelépést jelent: a tranzisztorsűrűség és a teljesítmény (órajel) egyaránt 5-6 százalékkal javulhat, a hatékonyság azonban akár 20 százalékkal is jobb lehet majd, amennyiben a tervezésnél elsősorban erre helyezik a hangsúlyt.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy az Apple pontosan milyen módon kamatoztatja A16-os fejlesztésével a 4 nanométer előnyeit. Az alig két hónapja megjelent A15 egyszálas (vagy egymagos) CPU-s végrehajtásban átlagosan mindössze alig 8 százalékos gyorsulást hozott az A14-hez képest, így elképzelhető, hogy a jövő szeptemberre datált A16-tal elsősorban erre a területre fókuszál a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról