Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 8. 11:08

Kivetette hálóját a VIA x86-os mérnökeire az Intel

Túladhat x86-os kutatási és fejlesztési részlegének egy szeletén a VIA. A vevő az Intel, amely 125 millió dollárt fizet a tajvani tervezőcég szakembergárdájának egy részéért.

Szűkszavú közleményében a VIA Technologies mindössze annyit közölt, hogy az x86-os fejlesztésekkel foglalkozó divízió, a Centaur Technology egy részét az Intelnek értékesíti. A chipgyártó 125 millió dollárt fizet a mérnökcsapat megszerzéséért, habár egyelőre nem világos, hogy ez konkrétan mit takar. Arról ugyanis még sem az eladó, sem pedig a vásárló nem nyilatkozott, hogy a szakembergárdán túl pontosan mire terjed még ki a megállapodás, így nem tudni, mi lesz a már meglévő chipdizájnok, valamint a kapcsolódó szabadalmak sorsa.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tranzakció elég sok kérdést vet fel, a VIA szerint ugyanis a 125 millió dollárért cserébe az Intel csupán toborzási jogot szerzett, vagyis megkeresheti ajánlatokkal az x86-os fejlesztésekkel foglalkozó Centaur mérnököket, hogy azok csatlakozzanak az amerikai chipgyártóhoz. Ezért azonban jellemzően nem szoktak fizetni, habár elképzelhető, hogy a kiszemelt szakemberek határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, amit a VIA hajlandó lenne felbontani a szóban forgó összegért cserébe.

centaur

A VIA az Intel és az AMD mellett a harmadik olyan cég, amely rendelkezik x86-os processzorok tervezéséhez és értékesítéséhez szükséges licenccel. A tajvani VIA Technologies legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy együttműködési megállapodást kötött Sanghaj tartományi jogú városával, melyből megszületett a Zhaoxin. Szűk két éve a vegyesvállalat arról beszélt, hogy KaiXian KX-7000-es szériájával alternatívát kínálnának az Intel és az AMD processzorainak.

A fejlesztés egy új mikroarchitektúra mellett DDR5-ös memória, illetve PCI Express 4.0 támogatással érkezne, 7 nanométeres csíkszélességen gyártatva. A tervek szerint a lapkadizájn egy DirectX 12 kompatibilis GPU-t is tartalmazni fog, vagyis a Zhaoxin egy igazi rendszerchippel készül. Az ambiciózus tervek szerint a PC-s klienseket célzó KX-7000 jóformán minden modern szabványt támogatni fog, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy mindehhez milyen számítási teljesítmény társul majd, már amennyiben egyáltalán piacra kerül valamikor a fejlesztés.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról