Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 17. 13:05

Kartonból épített számítógépet a VIA

APC Rock és Paper fantázianávre hallgat a VIA két új olcsó számítógépe - a Paper nevéhez méltón kartonból készült házban lakik.

A tajvani VIA Technologies, amely egykor meghatározó szereplője volt az alaplapi chipkészletek piacának, egy ideje már a beágyazott rendszerekre koncentrál, ahová teljes platformot tud kínálni. A cég kínálatában tavaly tűnt fel az APC (Android PC), amely valójában egy aprócska alaplap volt, rajta minden alkatrész integrálva, ami egy szuperolcsó személyi számítógép építéséhez szükséges.

Ennek a gépnek az áttervezéséből született a Rock fantázianevű modell, amely továbbra is egy  800 MHz-es ARM Cortex-A9 maggal és ARM Mali 400 GPU-val rendelkező rendszerchipre épül - ezt a VIA leányvállalata, WonderMedia fejlesztette. A rendszerchip mellé 512 megabájt DDR3 memória és 4 gigabájt NAND flash háttértár dukál, emellett USB-portok, Ethernet-aljzat, audiocsatlakozók és HDMI-kimenet is megtalálható rajta. A tavalyi APC csak 2 megabájt flash háttértárat tartalmazott, ezen a téren tehát van némi előrelépés, ezt, valamint az 1080p támogatást leszámítva a Rock gyakorlatilag megegyezik a tavaly májusba bemutatott APC-vel.

A tavalyi APC ára 49 dollár volt eredetileg, a Rock esetében ez 79 dollárra nőtt, további 20 dollár elköltése után azonban már megvásárolható a Paper fantázianevű egység, ami nem más, mint a Rock egy kartonból készült házban. A VIA egyszerű újrahasznosított keménypapírból hajlított burkolatot a Rock köré, amely így úgy néz ki mint egy könyv - a csatlakozók körül fémlemez van persze. Fontos különbség, hogy a Rockon van VGA-kimenet, a Paperről ez lemaradt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat filozófiája szerint egy számítógépnek minél elérhetőbbnek kell lennie és fontos, hogy a nem használt képességeket ne kelljen a vevőnek megfizetnie. Az eredeti koncepció szerint az APC-t fejlődő országokba szánták, ahol olcsó személyi számítógépek építhetők belőle, de a Rockot és a Papert ugyanennyire ajánlják barkácsoló kedvű felhasználónak, vagy bárkinek, aki hasznát venné egy szuperolcsó és a Paper esetében stílusos gépnek. A Rock már megvásárolható, a Paper márciustól lesz rendelhető a cég weboldala szerint.

A Rock és a Paper operációs rendszere Android 4.0, a VIA ezt úgy módosította saját bevallása szerint, hogy ne feltétlen legyen szükség a használatához érintőképernyőre, hanem billentyűzettel és egérrel is lehessen használni. A tavalyi APC még Android 2.3 operációs rendszert futtatott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról