Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 16. 11:26

Tovább dolgozik x86-os processzorain a kínai Zhaoxin

Egy minden szempontból modern processzoros fejlesztést dobna piacra egy-másfél éven belül a kínai Zhaoxin - derül ki a WikiChip híréből.

A VIA Technologies és Sanghaj tartományi jogú városának együttműködéséből született vegyesvállalat magasra teszi a lécet KX-7000 jelölésű szériájával. A fejlesztés egy új mikroarchitektúra mellett DDR5-ös memória, illetve PCI Express 4.0 támogatással érkezne, 7 nanométeres csíkszélességen gyártatva. A tervek szerint a lapkadizájn egy DirectX 12 kompatibilis GPU-t is tartalmazni fog, vagyis a Zhaoxin egy igazi rendszerchippel készül.

Amennyiben bejönnek a Zhaoxin ambiciózus számításai, a tajvani TSMC-nek hála 2 éven belül már az AMD által is alkalmazott élvonalbeli csíkszélességen termeltetheti processzorait, amelyek ennek, illetve a különféle mikroarchitektúrális fejlesztéseknek hála az elődöknél lényegesen versenyképesebbek lehetnek. A Zhaoxin tervei szerint a PC-s klienseket célzó KaiXian KX-7000 jóformán minden modern szabványt támogatni fog, a már említett DDR5-től és PCIe Gen4-től kezdve. Ezek beépítése ugyanakkor viszonylag egyszerű, fontosabb kérdést jelent majd a CPU-s és GPU-s mikroarchitektúra, amely házon belül készül. A már piacon lévő Kaixian KX-5000 architektúra szempontjából (is) egy meglehetősen gyenge eresztés, amelyet az alacsony, 2 GHz-es órajel csak tetéz.

zhaoxin_roadmap_2017

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A KX-6000 már 3 GHz-is skálázódik, egy tavaly napvilágot látott teszteredmény szerint azonban a nyolcmagos LuJiaZui kódnevű fejlesztés mindeddig nem került piacra. Nem kizárt, hogy ez már nem is fog megtörténni, a KX-7000 ugyanis lényegesen versenyképesebb lehet, amennyiben sikerülne vele 2020 végéig elkészülni. A Zhaoxin egy szerverekbe és munkaállomásokhoz tervezett fejlesztésen is dolgozik. A tervek szerint a KH-40000-es széria legfeljebb harminckét processzormagot testesítene meg DDR4 és PCIe Gen3, illetve a kétprocesszoros működés támogatása mellett.

A Zhaoxin munkássága annak tükrében különösen fontos, hogy Kína három év alatt teljesen le akar számolni a kínai közigazgatás az amerikai gyártók által biztosított IT-berendezések és szoftverek használatával A projekt eredményeként Peking mintegy 20-30 millió, közintézményekben működő számítógépet cserélhet le a következő három évben, fokozatosan lecserélve az amerikai gyártókhoz kötődő, amerikai technológiát tartalmazó hardvereket és szoftvereket saját, belpiaci megoldásaira. A pekingi vezetés tervei szerint a kiválasztott beszállítók közreműködésével jövőre az érintett eszközállomány 30, 2021-ben 50, 2022-ben pedig a maradék 20 százalékát lecserélhetik olyan megoldásokra, melyek semmilyen amerikai technológiai megoldást nem tartalmaznak.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról