:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 28. 10:38

Európában is jól fogynak a PC-k

A harmadik negyedévben közel 13 százalékkal nőttek a PC-s eladások az EMEA régióban.

A globális számok mellett az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra lebontva is közölte a személyi számítógépek harmadik negyedéves eladásait az IDC. Az adatok szerint a hazánkat is magában foglaló régióban átlagon felüli mértékben, mintegy 12,7 százalékkal több PC-t adtak el a szóban forgó három hónapban, mint egy évvel korábban. A különféle konfigurációkból így már mintegy 24,4 millió darabot értékesítettek, szemben a tavalyi 21,7 millióval.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A piackutató szerint a növekedés mögött elsősorban a kereskedelmi PC-s eladások állnak, amelyek kompenzálni tudták a gyengülő konzumer eladásokat. Az IDC kutatója, Simon Thomas megjegyezte, hogy a változás hátterében az újranyitás áll, mellyel együtt csökkent az otthoni munkavégzés aránya, ami a fogyasztói termékek keresletére is nagy hatással volt.

emea_pc

Az IDC adatai alapján Nyugat-Európa (ismét) húzóerő volt az eladásokban, az alrégióban ugyanis 15,8 százalékos volt a növekedés, amely közel 3 százalékponttal múlja felül a régiós átlagot. A kutatás egy érdekes pontja szerint az asztali PC-k növekedése felülmúlta a notebookokét, amelyre hat negyedév óta nem volt példa. A rendhagyónak mondható jelenség mögött részben a már említett, magas kereskedelmi igények állnak, részben pedig az ellátási problémák, amelyek elsősorban a notebookok szállítását hátráltatták.

A gyártók rangsorát tekintve továbbra is a HP áll az élen az EMEA régióban, a márkát pedig bő 2 százalékpontos lemaradással a Lenovo követi. A harmadik helyen nagyobb lemaradással a Dell áll, amely az első ötöt tekintve messze a legnagyobb mértékben, mintegy 43 százalékkal tudta növelni eladásait. A negyedik helyen az Asus, az ötödiken pedig minimális lemaradással az Acer áll. Bár globálisan az Apple áll a PC-piac negyedik helyén, a hazánkat is magában foglaló régióban az átlag alatt szerepel a márka, amely így az első ötbe sem került be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 22:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.