Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 25. 10:56

A vártnál kisebb mértékben nőhet a PC-piac

Mérsékelte a PC-piac idei évre várt növekedését az IDC, amely korábbi prognózisához képest most közel 4 százalékponttal vár kisebb gyarapodást.

A piackutató májusban még 18 százalékos növekedést várt, amely jelen állás szerint nem tűnik tarthatónak. Az IDC szerint habár a piaci igények alapján megugorható lenne a pár hónapja előrejelzett gyarapodás, bizonyos komponensekből továbbra is hiány van. A piac helyzetét tovább nehezítik a különféle logitsztikai problémák, amelyek az ellátási nehézségekkel kombinálva komoly kihívások elé állítják az egyes szereplőket. Mindezek eredményeképp már csak 14,2 százalékos növekedést vár az IDC, amely 3,8 százalékponttal marad el a korábban várttól. Ennek megfelelően 347 millió darab különféle termék kelhet el az év végéig.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója június elején azt nyilatkozta, hogy az elmúlt pár évben megnövelt gyártókapacitásuk sem volt elég az elmúlt hónapokban kilőtt kereslet kielégítéséhez. Bár házon beül előállított szilíciumlapkákból nincs különösebb hiány, a termékek összeállításához nélkülözhetetlen egyéb komponensekből továbbra is szűkös az ellátás. Ahogy az Intel egy másik szakembere a közelmúltban rávilágított, most épp a chipek összeállításához elengedhetetlen tokozás (vagy más néven szubtrátum) limitált elérhetősége okozza számukra a legnagyobb problémát.

Az idei évre várt növekedés mellett a 2025 végéig szóló prognózisát is közölte az IDC. Ez alapján jövőre zsugorodhat a piac. A legnagyobb mértékben várhatóan a táblagépek sínylik meg 2022-t, amelyekből nagyjából 6 százalékkal kevesebb kelhet majd el. Az asztali PC-kből körülbelül 2 százalékkal fogyhat majd kevesebb, míg notebookokból 2,5 százalékkal több kelhet el. Utóbbival kapcsolatban az IDC megjegyzi, hogy a következő években (is) a notebookok jelenthetik majd a piac húzótermékeit. A 2025 végéig szóló időszakot tekintve a tradicionális, vagyis az asztali PC-k és a notebookok együttese évente átlagosan 3,2 százalékos növekedést, a táblagépek viszont 1,5 százalékos csökkenést produkálhatnak.

A piackutató szerint a következő évekre várt, nagyobb növekedés hátterében a világjárvány áll. Linn Huang, az IDC kutatási igazgatójának megjegyzése szerint 2019 novemberében még 367 milliós eladással kalkuláltak a 2023-as évre, amely volument jelen állás szerint 37 százalékkal múlhatják majd felül a jövőbeli értékesítések, mintegy 500 milliós darabszámot produkálva. A korábban vártnál nagyobb növekedés mögött az otthoni munkavégzés, illetve a távoktatás vártnál lényegesen gyorsabb terjedése áll, amelyhez jellemzően valamilyen PC-t vásárolnak az emberek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról