Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 25. 10:56

A vártnál kisebb mértékben nőhet a PC-piac

Mérsékelte a PC-piac idei évre várt növekedését az IDC, amely korábbi prognózisához képest most közel 4 százalékponttal vár kisebb gyarapodást.

A piackutató májusban még 18 százalékos növekedést várt, amely jelen állás szerint nem tűnik tarthatónak. Az IDC szerint habár a piaci igények alapján megugorható lenne a pár hónapja előrejelzett gyarapodás, bizonyos komponensekből továbbra is hiány van. A piac helyzetét tovább nehezítik a különféle logitsztikai problémák, amelyek az ellátási nehézségekkel kombinálva komoly kihívások elé állítják az egyes szereplőket. Mindezek eredményeképp már csak 14,2 százalékos növekedést vár az IDC, amely 3,8 százalékponttal marad el a korábban várttól. Ennek megfelelően 347 millió darab különféle termék kelhet el az év végéig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója június elején azt nyilatkozta, hogy az elmúlt pár évben megnövelt gyártókapacitásuk sem volt elég az elmúlt hónapokban kilőtt kereslet kielégítéséhez. Bár házon beül előállított szilíciumlapkákból nincs különösebb hiány, a termékek összeállításához nélkülözhetetlen egyéb komponensekből továbbra is szűkös az ellátás. Ahogy az Intel egy másik szakembere a közelmúltban rávilágított, most épp a chipek összeállításához elengedhetetlen tokozás (vagy más néven szubtrátum) limitált elérhetősége okozza számukra a legnagyobb problémát.

Az idei évre várt növekedés mellett a 2025 végéig szóló prognózisát is közölte az IDC. Ez alapján jövőre zsugorodhat a piac. A legnagyobb mértékben várhatóan a táblagépek sínylik meg 2022-t, amelyekből nagyjából 6 százalékkal kevesebb kelhet majd el. Az asztali PC-kből körülbelül 2 százalékkal fogyhat majd kevesebb, míg notebookokból 2,5 százalékkal több kelhet el. Utóbbival kapcsolatban az IDC megjegyzi, hogy a következő években (is) a notebookok jelenthetik majd a piac húzótermékeit. A 2025 végéig szóló időszakot tekintve a tradicionális, vagyis az asztali PC-k és a notebookok együttese évente átlagosan 3,2 százalékos növekedést, a táblagépek viszont 1,5 százalékos csökkenést produkálhatnak.

A piackutató szerint a következő évekre várt, nagyobb növekedés hátterében a világjárvány áll. Linn Huang, az IDC kutatási igazgatójának megjegyzése szerint 2019 novemberében még 367 milliós eladással kalkuláltak a 2023-as évre, amely volument jelen állás szerint 37 százalékkal múlhatják majd felül a jövőbeli értékesítések, mintegy 500 milliós darabszámot produkálva. A korábban vártnál nagyobb növekedés mögött az otthoni munkavégzés, illetve a távoktatás vártnál lényegesen gyorsabb terjedése áll, amelyhez jellemzően valamilyen PC-t vásárolnak az emberek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról