Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 12. 11:07

Stagnálás közelében a PC-piac

Az elmúlt pár negyedévhez képest lényegesen kisebb mértékben nőtt az utóbbi három hónapban a PC-piac - derül ki az IDC friss kutatásából.

Az idei harmadik negyedévben már csak 3,9 százalékot a nőtt a leszállított PC-k darabszáma, amely jelentősen elmarad korábban látott dinamikától. A második negyedévben még 13,2 százalékos volt a gyarapodás, amely a szezonális hatásokat is figyelembe véve még nagyobb különbségről árulkodik.

Az OEM gyártók ezzel összesen közel 86,7 millió darab konfigurációt szállítottak le, amely bár kisebb, de egészséges növekedésnek tekinthető az egy évvel korábbi 83,4 millióhoz viszonyítva. A piacvezető három vállalat sorrendje most sem változott, a bővülésből azonban eltérő mértékben tudtak (vagy épp nem tudtak) profitálni az egyes gyártók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IDC szerint a piac harmadik negyedéves alakulását az ellátási problémák határozták meg. Mind az egyes komponensek elérhetősége, mind pedig az összeállított gépek szállítása komoly kihívást jelentett az OEM-eknek. A gyártók különféle módon próbálnak úrrá lenni a helyzeten, néhányan például előnyben részesítenek bizonyos feltörekvő piacokat, kiaknázva azok nagyobb potenciálját. Így fordulhatott elő, hogy a járvány kezdete óta először csökkentek az amerikai értékesítések, elsősorban a fokozatos újranyitás miatt.

idc_q3

A gyártói rangsor élén továbbra is a Lenovo áll 22,8 százalékos részesedéssel. Ebben benne van a második negyedévben produkált 3,1 százalékos bővülés is, mellyel együtt kereken 19,8 millió darab PC-t szállított le a vállalat. A második helyen a HP található 20,3 százalékos részesedéssel. Az amerikai a dobogó egyetlen szereplője, amely növekedés helyett visszaesést produkált. Az 5,8 százalékos csökkenés hátterében a feljebb említett okok állnak, azaz versenytársaihoz képest a HP rosszabbul kezelte a fennálló speciális helyzetet.

Utóbbira a Dell remek ellenpéldát mutat, a 26,6 százalékos gyarapodás ugyanis kiugró a mezőnyben, melynek hála 15,2 millió darab PC-t szállított le a cég. A negyedik helyen álló Apple sem panaszkodhat, amely közel 10 százalékos gyarapodásával megszilárdította pozícióját az Asus és az Acer előtt. A két tajvani gyártó nagyon közel van egymáshoz, részesedésben mindössze 0,1 százalékpont a különbség.

Az IDC még augusztus végén közölte, hogy a korábban vártnál 4 százalékponttal kisebb mértékben nőhet 2021-ben a PC-piac. A piackutató szerint habár az igények alapján megugorható lenne a pár hónapja előrejelzett gyarapodás, bizonyos komponensekből továbbra is hiány van. A piac helyzetét tovább nehezítik a különféle logisztikai problémák, amelyek az ellátási nehézségekkel kombinálva komoly kihívások elé állítják az egyes szereplőket. Mindezek eredményeképp már csak 14,2 százalékos gyarapodást vár az IDC, amely 3,8 százalékponttal marad el a korábbi értéktől. Ennek megfelelően 347 millió darab különféle PC kelhet el az idei év végéig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról