Szerző: Koi Tamás

2021. október 8. 14:57

Hollandia is rászállt az Apple-re

Hollandiában is az Apple körmére nézett a helyi versenyjogi hatóság az App Store felhasználási feltételei miatt - az ügyben most lett eredmény, a cupertinói cég ugyan nem kapott büntetést, de változtatnia kell gyakorlatán.

Több ponton is változtatnia kell az App Store fejlesztők számára előírt felhasználási feltételein az Apple-nek a holland versenyhatóság, múlt havi döntése alapján, melyről most kerültek nyilvánosságra az első részletek a Reuters jóvoltából. Az ügy ugyanarról szólt Hollandiában is, mint számos más országban - azaz az App Store jutalékrendszerét és fizetési keretrendszerét támadták iparági szereplők.

Ezek közül az egyik legnevesebb cég a világ egyik legnépszerűbb randiappja, a Tinder mögött álló Match Group volt, mely 2019-ben panaszolta be a holland versenyhatóságnál, az ACM-nél az Apple-t, amiért az vélelmezhetően visszaélt piaci erőfölényével.

appstore_icon

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A szervezet végül nem szabott ki büntetést az amerikai cégre, de pontosan nem részletezett kötelezvényeket fogalmazott meg az Apple számára, mely az App Store vitatott felhasználási feltételei kapcsán többnyire azzal érvel, hogy a felhasználókat saját biztonságuk érdekében nem engedi ki fizetési ökoszisztémájából.

Szeptember elején az Apple már megkapta az első pofont Dél-Koreában, ahol a helyi parlament megszavazta a digitális javakért történő fizetések körülményeit meghatározó törvényt. Ennek leghangsúlyosabb hozománya, hogy a jogszabály hatályba lépését követően a világ meghatározó alkalmazás-piacterei nem köthetik magukhoz a fejlesztőket az alkalmazásokon belüli fizetési tranzakciók során.

Az Apple által felállított feltételrendszert az Európai Bizottság is vizsgálja több nagy nevű vállalkozás, így egyebek mellett a Spotify panasza alapján, de ugyanezt kifogásolva indított a cég ellen pert Amerikában az Epic Games, miután az Apple kitiltotta a népszerű Fortnite iOS-változatát az App Store-ból, amiért az Epic alternatív fizetési módszereket vezetett be a platformon.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 13:43

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.