Szerző: Koi Tamás

2021. október 8. 14:57

Hollandia is rászállt az Apple-re

Hollandiában is az Apple körmére nézett a helyi versenyjogi hatóság az App Store felhasználási feltételei miatt - az ügyben most lett eredmény, a cupertinói cég ugyan nem kapott büntetést, de változtatnia kell gyakorlatán.

Több ponton is változtatnia kell az App Store fejlesztők számára előírt felhasználási feltételein az Apple-nek a holland versenyhatóság, múlt havi döntése alapján, melyről most kerültek nyilvánosságra az első részletek a Reuters jóvoltából. Az ügy ugyanarról szólt Hollandiában is, mint számos más országban - azaz az App Store jutalékrendszerét és fizetési keretrendszerét támadták iparági szereplők.

Ezek közül az egyik legnevesebb cég a világ egyik legnépszerűbb randiappja, a Tinder mögött álló Match Group volt, mely 2019-ben panaszolta be a holland versenyhatóságnál, az ACM-nél az Apple-t, amiért az vélelmezhetően visszaélt piaci erőfölényével.

appstore_icon

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szervezet végül nem szabott ki büntetést az amerikai cégre, de pontosan nem részletezett kötelezvényeket fogalmazott meg az Apple számára, mely az App Store vitatott felhasználási feltételei kapcsán többnyire azzal érvel, hogy a felhasználókat saját biztonságuk érdekében nem engedi ki fizetési ökoszisztémájából.

Szeptember elején az Apple már megkapta az első pofont Dél-Koreában, ahol a helyi parlament megszavazta a digitális javakért történő fizetések körülményeit meghatározó törvényt. Ennek leghangsúlyosabb hozománya, hogy a jogszabály hatályba lépését követően a világ meghatározó alkalmazás-piacterei nem köthetik magukhoz a fejlesztőket az alkalmazásokon belüli fizetési tranzakciók során.

Az Apple által felállított feltételrendszert az Európai Bizottság is vizsgálja több nagy nevű vállalkozás, így egyebek mellett a Spotify panasza alapján, de ugyanezt kifogásolva indított a cég ellen pert Amerikában az Epic Games, miután az Apple kitiltotta a népszerű Fortnite iOS-változatát az App Store-ból, amiért az Epic alternatív fizetési módszereket vezetett be a platformon.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról