Szerző: Koi Tamás

2021. október 5. 14:27

Ezért baj, hogy hagyták nagyra nőni a Facebookot

Tegnap a Facebook hálózati hibája magával rántott a közösségi oldalon kívül két másik, milliárdos felhasználói bázissal rendelkező szolgáltatást, melyek akvizíció útján kerültek az előző évtized során a céghez. Az EU versenyjogi szerve szerint a Facebook túlburjánzásának a levét az ilyen esetekben is megihatják a felhasználók.

A Facebook cégcsoport hálózatának tegnapi hat órán át tartó összeomlása arra figyelmeztet, hogy milyen további hátrányokkal járhat, ha mindössze néhány nagyobb szereplőre koncentrálódik egy adott részpiac, mindez pedig csak erősíti, hogy a digitális szektorban több versenyzőre lenne szükség - kommentálta a Facebookkal történteket kedden a Bizottság digitális ügyekért felelős biztosa, Margrethe Vestager, aki egyben a versenyjogi területet is felügyeli.

A Facebook hatórás üzemszünete mintegy 3,5 milliárd felhasználót érintett, a közösségi oldal mellett az Instagram és a WhatsApp is elérhetetlenné vált - e két szolgáltatást a Facebook 2012-ben, utóbbit 2014-ban vásárolta fel a Facebook.

vestager_3
margrethe vestager uniós biztos (fotó: reuters)

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A két akvizíció kapcsán tavaly az Egyesült Államokban és Európában egyaránt felerősödtek azok a törekvések, melyek arra alapozva írnák elő a vállalat feldarabolását, hogy a cég ahelyett, hogy versenyre lépett volna velük, inkább felvásárolta a két szolgáltatást.

A hálózat leállása ráadásul meglehetősen kényes időszakban érte a Facebookot abból a szempontból, hogy az Európai Unió digitális piacokra vonatkozó új keret-jogszabályrendszere (Digital Markets Act, azaz DMA) jelenleg is kidolgozás alatt áll, a Bizottság jogszabályjavaslatát jelenleg a tagállamok véleményezik.

A DMA a Facebook mellett többek közt a Google, az Amazon és az Apple európai működésére gyakorolhat majd jelentős hatást, így az eredeti törekvéseknek megfelelően az sem kizárt, hogy a törvény elő fogja írni az érintett vállalkozásoknak az üzleti modell átalakítását, mely egyes szolgáltatások vagy részlegek leválasztásával, értékesítésével járhat.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:53

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.