:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 20. 11:11

Eladás helyett bővül a GlobalFoundries

A múlt heti lehetséges felvásárlás hírének megerősítése helyett új tervekkel állt elő a harmadik legnagyobb félvezetős bérgyártónak számító GlobalFoundries.

Tom Caulfield, a vállalat elnök-vezérigazgatója által tegnap felvázolt tervek szerint a GloFo mintegy 1 milliárd dollárból bővíti legfejlettebb üzemét, a New York államban található Fab 8-at. Emellett egy még nagyobb, egyelőre ismeretlen költségű beruházást is eszközöl a cég, a Malta városa melletti gyár szomszédságába ugyanis egy újabb üzemet is felhúz a GlobalFoundries. Utóbbi beruházásról egyelőre nem árult el részleteket a bérgyártó, mindössze annyi derült ki, hogy a projekt egy köz- és a magánszféra közötti együttműködéssel valósul majd meg, ami valamiféle állami szerepvállalást jelent.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Caulfield elmondása szerint habár vállalata pár éve kiszállt az egyre költségesebb csíkszélesség-versenyből, jelenleg így is a teljes félvezetős piac mintegy 70 százalékát képes lefedni. Az elnök-vezérigazgató továbbá megjegyezte, hogy jelenleg az összes üzemük csúcsra van járatva, ami a globális félvezetőhiány tekintetében annyira nem meglepő. Bővítésre azonban még bőven van lehetőség, az említett Fab 8 ugyanis csak kétharmadik van megtöltve a gyártáshoz szükséges berendezésekkel, így az említett 1 milliárd dollárt nem lesz nehéz elkölteni. A beruházással mintegy évi 150 000 waferrel nő majd a Fab 8 gyártókapacitása.

glofo_(1)

Ezzel szemben szingapúri üzem tele van, a németországi Drezdában található gyáregység azonban csak félig van feltöltve. A GlobalFoundries még márciusban beszélt arról, hogy egy 1,4 milliárd dolláros befektetéssel idén 13, jövőre pedig 20 százalékkal bővíti kapacitását. Ehhez jön majd hozzá a New York államban épülő második üzem, amellyel több ezer új munkahely születhet majd.

A sajtótájékoztatóból végül az is kiderült, hogy a korábban 2022-re tervezett tőzsdei bevezetést az idei évre hozta előre a GloFo. Érdekes kérdés, hogy mindez mennyire befolyásolja majd az esetleges felvásárlás lehetőségét. A The Wall Street Journal még múlt héten hozta le, hogy az Intel 30 milliárd dollárért akvirálhatja a bérgyártót. A hírek szerint a háttérben az x86-os processzorairól ismert vállalat legújabb bérgyártós törekvései állnak, a GloFo esetleges megszerzésével ugyanis lényegesen felgyorsulhatna az Intel ilyen irányú térnyerése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.