:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 19. 09:29

Képtelen elég szerverchipet szállítani az Intel és az AMD

Enyhülés helyett tovább mélyül az x86-os szerverprocesszorok ellátási problémája - állítják tajvani ODM gyártók. Az iparági források szerint egyes Intel és az AMD termékeket már csak 52-70(!) hetes szállítással lehet megrendelni.

A forrás olyan gyártók belsős információira hivatkozik, mint az Inventec, a Mitac Computing, vagy épp a Wiwynn. A felsorolt cégek kivétel nélkül ODM-gyártók (Original Design Manufacturer), amelyek jellemzően a nagyobb felhős szolgáltatók egyedi megrendeléseire építenek különféle kiszolgálókat. Az Inventectől származó információk szerint mind az Intel, mind pedig az AMD a drágább, nagyobb haszonkulccsal kecsegtető processzorok gyártására helyezi a hangsúlyt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A a két x86-os processzorgyártó stratégiája nem új keletű, melynek hála valamelyest kompenzálható az elégtelen darabszám miatt kieső profit. Az Inventec szerint ugyanakkor mindez legfeljebb csak az AMD-n és az Intelen segíthet valamennyire, a szervergyártók igényeit ugyanis jelenleg képtelen kielégíteni a szóban forgó két beszállító.

server

Az érintett ODM-ek szerint ezzel egyes, jellemezően olcsóbb processzorok szállítási ideje extrém hosszúságúra nőtt. Az alacsonyabb gyártási prioritással rendelkező termékek leszállítására 52 vagy akár 70 hetet is kellhet várni, amelyre nehezen lehet gyártási ütemtervet építeni. Egy másik ODM, a Mitac forrása szerint jelenleg csupán a megrendelések 20-30 százalékát képesek kielégíteni az elégtelen processzoros ellátás miatt.

A jellemzően rack szervereket építő Wiwynn legnagyobb problémáját már a switchek szokatlanul lassú ellátása okozza. A többek között a Facebooknak is szállító tajvani ODM szerint az ellátási gondok idén már biztosan nem oldódnak meg, legkorábban csak a jövő év első negyedévében várható valamiféle enyhülés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.