Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 12. 11:58

20 milliárd euróból bővítené európai gyártását az Intel

A korábban kiszivárgottnál nagyobb befektetést eszközölhet Európában az Intel, amely mintegy 20 milliard euróból bovitené gyartását a kontinensen.

A Finaical Times értesülései szerint a chipgyártó hosszabb tavú célja az, hogy a jellemzően a processzorokat jelentő logikai áramköreinek 20 százalékát Európában állítsa elő. Az Intel állítólagos tervei szerint ezt az évtized végéig, vagyis 2030-ig kell elérni. A vállalat mindezt egy hatalmas, mintegy 20 milliárd eurós befektetéssel valósítaná meg. A forrás szerint az üzemek telepítéséről több országgal is tárgyal az Intel, amelyek között már Franciaország és Olaszország is szerepel.

A szóban forgó hatalmas összegből akár több üzemet is építhet az vállalat, melynek fényében az sem zárható ki, hogy végül akar két ország is részesül a gazdaságilag jelentős befektetésből. A Reuters néhány héttel ezelőtti értesülései alapján a chipgyártó előrehaladott tárgyalásokat folytat egy félvezetőgyár lehetséges telepítéséről Bajorországgal. A forrás szerint bár a tartomány miniszterelnök-helyettese, Hubert Aiwanger nem árult el mélyebb részleteket, annyi kiderült, hogy már ajánlottak egy lehetséges helyszínt az üzem felépítéséhez.

intl_fab

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A Reuters megkeresésére a miniszterelnök-helyettes akkor elmondta, hogy teljes mellszélességgel támogatják a terveket. Aiwanger szerint az Intel beruházása óriási lehetőséget jelent a tartománynak. Az országban egyébiránt már számos félvezetőüzem található. Többek között az Infineon, a Texas Instruments, illetve a Bosch is rendelkezik gyárakkal. A legfejlettebb eljárással a Drezda mellett található GlobalFoundries üzem, a Fab 1 rendelkezik, amely havonta mintegy nagyjából 60 000 wafer megmunkálására képes.

Az Intel már rendelkezik fejlett félvezetőgyárral Európában. A chipgyártó a 90-es évek elején az írországi Leixlipben húzott fel egy üzemet, amelyben jelenleg többek között processzorokat termelnek 14 nanométeres eljárással. Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója áprilisban Európába látogatott, hogy felmérje a következő beruházáshoz rendelkezésre álló körülményeket. A hírek szerint akkor Bajorország vezetése mellett belga, holland, illetve luxemburgi illetékesekkel is tárgyalásokat folytatott a gyárépítésről Gelsinger. Az Intel vezetése még idén ki szeretné választani üzemének lokációját.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 26. 17:23

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.