Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 1. 11:32

Végleg kukázza a 3D XPointot a Micron

Pár évnyi huzavona után leszámol az egykoron szép reményekkel indult 3D XPoint technológiával a Micron, amely a lapkák gyártására beállított üzemén is túlad.

A chipgyártó közleménye szerint a Utah államban található, Lehi városa melletti üzemét egy másik amerikai szereplő, a Texas Instruments veszi meg mintegy 900 millió dollárért cserébe. A hírek szerint a vásárló a már meglévő, saját fejlesztésű 65 és 45 nanométeres lapkáinak gyártására használja majd az üzemet, ahol ezzel a jövőben már nem 3D XPoint lapkák készülnek majd. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Micron teljesen felhagy az egykoron nagy ígéretekkel beharangozott, NAND-gyilkosnak kikiáltott fejlesztés pátyolgatásával, amelyet így már csak a kifejlesztésben egykoron partner Intel fog értékesíteni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Micron magyarázata szerint a 3D XPointra egyszerűen nincs meg a kellő piaci igény, amely miatt a cég az év eddig eltelt részében mintegy 400 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ennek fényében abszolút érhető a memóriagyártó lépése, amely az üzem értékesítéséből befolyó 900 millió dollár mellé további 600 millióra is számíthat a különféle eszközök és ingóságok értékesítésével. A Micron szerint ezek nagy részére már megvan a vevő, arról azonban nincs hír, hogy mely cégek érdeklődnek a drága felszerelés után.

3dxpoint

Nem lenne meglepő, ha az egykori partner Intel is rajta lenne listán, amely az idei év végéig a szóban forgó üzemben gyárthat a 3D XPoint lapkákat. A Micron még 2018-ban jelentette be, hogy közös szerződésük egyik opciójával élve teljesen elszakad az Inteltől. A 2005-ben létrehozott vegyesvállalatban a Micron 51, az Intel pedig 49 százalékos részesedéssel bírt. A válás a Micron mintegy 1,5 milliárd dollárjába került, amiért elsősorban a most értékesített üzemet kapta meg. Az elmúlt pár év, valamint az említett komoly veszteség fényében viszont már sokkal inkább tűnik elhibázott döntésnek az Intel kivásárlása.

A Micron lépése az egykori üzlettársnak sem jött jól, amely ezzel gyár nélkül marad, hisz csak a Utah-ban található üzem volt felkészítve 3D XPoint lapkák termelésére. Egy megállapodás keretében az Intel az idei év végéig használhatja a gyárat, ezt követően azonban már valamely saját üzemében kell megoldani a termelést.

Az Intel és a Micron még 2015 júliusában, nagy dérrel-durral jelentette be a 3D XPoint technológiát, amelynek piaci bemutatása végül nagyjából egy évet csúszott. A szóban forgó bemutatón még 2016 eleji dátumot ígért a két cég, amely helyett végül csak tavaly 2017 tavaszán sikerült piacra dobni az első 3D XPointra épülő Optane SSD-t. Ez ráadásul a legnagyobb jóindulattal sem váltotta be a korábbi hangzatos ígéreteket, mint például a NAND-hoz viszonyított ezerszer jobb élettartamot. Az Intel azóta is fejleszti a technológiát, a korábban meglebegtetett áttörésekre viszont továbbra is várni kell.

a címlapról