Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 1. 11:32

Végleg kukázza a 3D XPointot a Micron

Pár évnyi huzavona után leszámol az egykoron szép reményekkel indult 3D XPoint technológiával a Micron, amely a lapkák gyártására beállított üzemén is túlad.

A chipgyártó közleménye szerint a Utah államban található, Lehi városa melletti üzemét egy másik amerikai szereplő, a Texas Instruments veszi meg mintegy 900 millió dollárért cserébe. A hírek szerint a vásárló a már meglévő, saját fejlesztésű 65 és 45 nanométeres lapkáinak gyártására használja majd az üzemet, ahol ezzel a jövőben már nem 3D XPoint lapkák készülnek majd. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Micron teljesen felhagy az egykoron nagy ígéretekkel beharangozott, NAND-gyilkosnak kikiáltott fejlesztés pátyolgatásával, amelyet így már csak a kifejlesztésben egykoron partner Intel fog értékesíteni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Micron magyarázata szerint a 3D XPointra egyszerűen nincs meg a kellő piaci igény, amely miatt a cég az év eddig eltelt részében mintegy 400 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ennek fényében abszolút érhető a memóriagyártó lépése, amely az üzem értékesítéséből befolyó 900 millió dollár mellé további 600 millióra is számíthat a különféle eszközök és ingóságok értékesítésével. A Micron szerint ezek nagy részére már megvan a vevő, arról azonban nincs hír, hogy mely cégek érdeklődnek a drága felszerelés után.

3dxpoint

Nem lenne meglepő, ha az egykori partner Intel is rajta lenne listán, amely az idei év végéig a szóban forgó üzemben gyárthat a 3D XPoint lapkákat. A Micron még 2018-ban jelentette be, hogy közös szerződésük egyik opciójával élve teljesen elszakad az Inteltől. A 2005-ben létrehozott vegyesvállalatban a Micron 51, az Intel pedig 49 százalékos részesedéssel bírt. A válás a Micron mintegy 1,5 milliárd dollárjába került, amiért elsősorban a most értékesített üzemet kapta meg. Az elmúlt pár év, valamint az említett komoly veszteség fényében viszont már sokkal inkább tűnik elhibázott döntésnek az Intel kivásárlása.

A Micron lépése az egykori üzlettársnak sem jött jól, amely ezzel gyár nélkül marad, hisz csak a Utah-ban található üzem volt felkészítve 3D XPoint lapkák termelésére. Egy megállapodás keretében az Intel az idei év végéig használhatja a gyárat, ezt követően azonban már valamely saját üzemében kell megoldani a termelést.

Az Intel és a Micron még 2015 júliusában, nagy dérrel-durral jelentette be a 3D XPoint technológiát, amelynek piaci bemutatása végül nagyjából egy évet csúszott. A szóban forgó bemutatón még 2016 eleji dátumot ígért a két cég, amely helyett végül csak tavaly 2017 tavaszán sikerült piacra dobni az első 3D XPointra épülő Optane SSD-t. Ez ráadásul a legnagyobb jóindulattal sem váltotta be a korábbi hangzatos ígéreteket, mint például a NAND-hoz viszonyított ezerszer jobb élettartamot. Az Intel azóta is fejleszti a technológiát, a korábban meglebegtetett áttörésekre viszont továbbra is várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról