:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 25. 09:41

Újra fizetős lehet Nagy-Britanniában a roaming

Bár a brexitet követően úgy tűnt, nem változik a brit mobilszolgáltatók roaming-árképzési gyakorlata abban az esetben, amikor ügyfeleik az Európai Unió tagországainak hálózatában barangolnak, a legnagyobb helyi operátor most mégis bejelentette, hogy újra roaming felárat fog kérni előfizetőitől 47 európai helyszínre vonatkozóan.

Újra bevezeti az uniós roamingdíjat a legnagyobb brit mobilszolgáltató, a BT tulajdonában lévő EE, igaz, nem pontosan abban a formában, ahogy azt korábban, a 2017-es roamingrendelet hatályba lépése előtt (amikor Nagy-Britannia még az EU tagja volt) alkalmazták. A cég bejelentette, hogy a július 7-től új szerződést kötő, illetve szerződést megújító ügyfelei számára 47 célország (köztük az összes uniós tagállammal, leszámítva Írországot) esetén 2 angol fontos (napi árfolyamon számolva körülbelül 820 forintos) napi átalányt fog számlázni roaming környezetben. Az ügyfelek ezt egy 30 napra szóló, 10 fontos (kb. 4100 Ft) "roaming-bérlettel" is kiválthatják.

A döntés gyökeresen ellentmond a szolgáltató korábbi, a brexit-tárgyalások során kommunikált, illetve az átmeneti időszakot lezáró korábbi álláspontjának, melyben a brit mobilpiac összes szereplője osztozott. A cégek - noha erre egyébként minden törvényi lehetőségük megvan - korábban egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy nem fognak semmiféle felárat számlázni ügyfeleiknek abban az esetben, ha valamelyik uniós tagországban használják mobiltelefonjukat, vagyis effektíve minden marad úgy, mintha Nagy-Britannia el se hagyta volna az EU-t.

helloagain

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az EE mellett egy másik piaci szereplő is változtat a roaming árszabáson a nyáron, igaz, az ügyfelek számára jóval kevésbé megterhelő mértékben: az O2-nél jön a 25 GB-os fair use roaming adatsapka, amit elérve a szolgáltató minden további GB felhasználásáért 3,5 angol fontot számláz majd, míg a Three 20 GB-ról 12 GB-ra csökkenti az EU-s fair use adatforgalmi limitet.

Bár a mostani változások egyelőre csak a brit szolgáltatók ügyfeleit érintik, a roamingszolgáltatás árazása a szolgáltatás jellegéből fakadóan mindig kétoldalú tárgyalások során alakult ki (a nagy- és kiskereskedelmi árképzésbe azonban 2007-től fokozatosan belenyúlt az EU). A BREXIT-tel a brit és az EU-s szolgáltatók bizonyos keretek közt újra szabad kezet kaptak az árazás tekintetében, az EE pedig elsőként jelezte szándékát, hogy a roamingból igenis többletbevételre számít, melyet ígérete szerint a belföldi hálózatok fejlesztésére fordít majd.

Egyelőre nem tudni, hogy az EE a nagykereskedelmi árképzéshez is hozzányúl-e, azaz a roaming partnerszolgáltatóktól is nagyobb összeget szedne be - ami kihathat az uniós tagországokból Nagy-Britanniába utazó mobilelőfizetők telekommunikációs költségeire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 06:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.