Szerző: Koi Tamás

2021. június 25. 09:41

Újra fizetős lehet Nagy-Britanniában a roaming

Bár a brexitet követően úgy tűnt, nem változik a brit mobilszolgáltatók roaming-árképzési gyakorlata abban az esetben, amikor ügyfeleik az Európai Unió tagországainak hálózatában barangolnak, a legnagyobb helyi operátor most mégis bejelentette, hogy újra roaming felárat fog kérni előfizetőitől 47 európai helyszínre vonatkozóan.

Újra bevezeti az uniós roamingdíjat a legnagyobb brit mobilszolgáltató, a BT tulajdonában lévő EE, igaz, nem pontosan abban a formában, ahogy azt korábban, a 2017-es roamingrendelet hatályba lépése előtt (amikor Nagy-Britannia még az EU tagja volt) alkalmazták. A cég bejelentette, hogy a július 7-től új szerződést kötő, illetve szerződést megújító ügyfelei számára 47 célország (köztük az összes uniós tagállammal, leszámítva Írországot) esetén 2 angol fontos (napi árfolyamon számolva körülbelül 820 forintos) napi átalányt fog számlázni roaming környezetben. Az ügyfelek ezt egy 30 napra szóló, 10 fontos (kb. 4100 Ft) "roaming-bérlettel" is kiválthatják.

A döntés gyökeresen ellentmond a szolgáltató korábbi, a brexit-tárgyalások során kommunikált, illetve az átmeneti időszakot lezáró korábbi álláspontjának, melyben a brit mobilpiac összes szereplője osztozott. A cégek - noha erre egyébként minden törvényi lehetőségük megvan - korábban egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy nem fognak semmiféle felárat számlázni ügyfeleiknek abban az esetben, ha valamelyik uniós tagországban használják mobiltelefonjukat, vagyis effektíve minden marad úgy, mintha Nagy-Britannia el se hagyta volna az EU-t.

helloagain

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Az EE mellett egy másik piaci szereplő is változtat a roaming árszabáson a nyáron, igaz, az ügyfelek számára jóval kevésbé megterhelő mértékben: az O2-nél jön a 25 GB-os fair use roaming adatsapka, amit elérve a szolgáltató minden további GB felhasználásáért 3,5 angol fontot számláz majd, míg a Three 20 GB-ról 12 GB-ra csökkenti az EU-s fair use adatforgalmi limitet.

Bár a mostani változások egyelőre csak a brit szolgáltatók ügyfeleit érintik, a roamingszolgáltatás árazása a szolgáltatás jellegéből fakadóan mindig kétoldalú tárgyalások során alakult ki (a nagy- és kiskereskedelmi árképzésbe azonban 2007-től fokozatosan belenyúlt az EU). A BREXIT-tel a brit és az EU-s szolgáltatók bizonyos keretek közt újra szabad kezet kaptak az árazás tekintetében, az EE pedig elsőként jelezte szándékát, hogy a roamingból igenis többletbevételre számít, melyet ígérete szerint a belföldi hálózatok fejlesztésére fordít majd.

Egyelőre nem tudni, hogy az EE a nagykereskedelmi árképzéshez is hozzányúl-e, azaz a roaming partnerszolgáltatóktól is nagyobb összeget szedne be - ami kihathat az uniós tagországokból Nagy-Britanniába utazó mobilelőfizetők telekommunikációs költségeire.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 15:04

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!