:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 12. 13:25

Az AMD-Xilinx üzletet is górcső alá veszik a britek

Az ARM-Nvidia akvizíció után az AMD-Xilinx üzletet is alaposan kivizsgálja az Egyesült Királyság, amely szélsőséges esetben megakadályozhatja a két félvezetőipari vállalat 35 milliárd dollárt megmozgató összeolvadása.

Július 6-ig várja az AMD és a Xilinx írásos magyarázatát a két fél között létrejövő egyesülés kapcsán a brit versenyjogi hatóság (CMA). Az illetékes hatóság elsősorban arra kíváncsi, hogy a két vállalat között létrejött üzlet pontosan milyen hatással lehet az egyes piacokra - derül ki a The Register híréből. A hatóság továbbá a közvetlenül vagy közvetetten érintett szereplők visszajelzései is várja, az egyesülés ugyanis bizonyos ellátási láncokra is hatással lehet.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Egyelőre sem az AMD és a Xilinx nem kommentálta a CMA vizsgálatát. Jelen állás szerint várhatóan nem okoz komolyabb fennakadást a hatóság érdeklődése, amely inkább csak formális jelentőséggel bírhat. A két chiptervező termékportfóliója között ugyanis nincsenek számottevő átfedések. Míg az AMD főként x86-os processzorok és GPU-k tervezésével foglalkozik, addig a Xilinx FPGA-kat, vagyis programozható logikai kapumátrixokat készít. Utóbbi termékeket elsősorban nagyvállalati rendszerekben alkalmazzák, de az ilyen chipek kutatás-fejlesztésben is népszerűek, például egy USB-vezérlő prototípusa előbb FPGA-n születik meg, majd ezután kerül úgymond fix félvezetőre.

amd_xilinx

Április elején a két vállalat részvényesei túlnyomó többséggel hagyták jóvá a fontos tranzakciót, amely ezzel optimális esetben még az idei év vége előtt lezárulhat. Dr. Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója akkor örömmel konstatálta a részvényesek döntését. Su szerint a Xilinx adatközpontos kompetenciájával lényegesen potensebb lehet az AMD, mely az elmúlt években sikerrel szerzett piaci részesedést a csinos profittal kecsegtető nagyvállalati piacon. A Xilinxet, illetve a tranzakció lezárását követően létrejövő régi-új vállalat FPGA-s részlegét irányító Victor Peng ugyancsak üdvözölte a részvényesek döntését.

A CMA, vagyis a brit versenyjogi hatóság legutóbb néhány hete került be a hírekbe. Akkor az ARM-Nvidia üzletet tették várakozópályára a britek, mondván, a minden részletre kiterjedő alapos vizsgálat az ország közérdeke. Bár az ARM a japán SoftBank Holdings tulajdonában van, központja Nagy-Britanniában található, így a hatóság szerint az üzletet nemzetbiztonsági szempontból is alaposan meg kell vizsgálni az esetleges jóváhagyás előtt. A CMA legkésőbb június 30-ig készül el jelentésével, így bő másfél hónap múlva biztosan kiderül, hogy a szigetországtól zöld utat kap-e az Nvidia felvásárlása.

a címlapról