Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 20. 09:58

Megálljt parancsoltak az ARM-Nvidia üzletnek a britek

Egyre mélyebbre merül az ARM-Nvidia üzlet részleteiben Nagy-Britannia. A kormány megállította az akvizíciót, mondván, egy minden részletre kiterjedő alapos vizsgálat az ország közérdeke.

Bár az ARM a japán SoftBank Holdings tulajdonában van, a központ Nagy-Britanniában található, így az üzletet nemzetbiztonsági szempontból is alaposan meg kell vizsgálni az esetleges jóváhagyás előtt. Az átvilágítást a brit versenyjogi hatóság (CMA) vezeti, mely legkésőbb június 30-ig készül el jelentésével, ami döntő szerepet fog játszani a felvásárlás kimenetelében.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A vásárlófél, vagyis az Nvidia szerint az akvizíciónak nincsenek nemzetbiztonsági elemei. Ennek ellenére az amerikai vállalat természetesen szorosan együttműködik a brit hatóságokkal, ahogy azt eddig is tette. Az Nvidiának egyre nehezebb dolga van, eddig ugyanis csak versenytársainak esetleges diszkriminálása miatt vizsgálták a felvásárlást, a britek azonban már jól láthatóan minden aspektusból górcső alá veszik a 40 milliárd dolláros üzletet.

armvidia

A versenyhatósági aggályokra reagálván a vállalat már korábban leszögezte, hogy az okostelefonos piac számára kulcsfontosságú licencelési struktúra nem változik, az ARM központja pedig az Egyesült Királyságban található Cambridge-ben marad, valamint különféle beruházások keretében a jövőben tovább bővül majd. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon komoly következményei lehetnek az ARM jelenlegi partnereire és az Nvidia riválisaira nézve egyaránt. Ezzel ugyanis nem csak értékében, de piaci befolyásában is az Intel mellé (vagy akár elé) kerülhet a cég, az x86 mellett ugyanis jelenleg csak az ARM tekinthető meghatározó, nélkülözhetetlen utasításarchitektúrának az iparágban.

A brit vizsgálat ezzel együtt is inkább csak formális jelentőséggel bír, mivel az ARM 2016-ig brit tulajdonban volt, illetve a cég a mai napig a brit technológiai ipar büszkeségének tekinthető. A felvásárlásra sokkal nagyobb veszélyt jelent a kínai jóváhagyatási procedúra, az ázsiai országban ugyanis attól tartanak, hogy az esetleges tulajdonosváltással, az ARM elveszítheti tradicionális függetlenségét, az Egyesült Államok kormánya pedig majd kénye-kedve szerint határozhatja meg, ki kaphasson a piaci szempontból meghatározó processzoros fejlesztésekből.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról