Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 20. 09:58

Megálljt parancsoltak az ARM-Nvidia üzletnek a britek

Egyre mélyebbre merül az ARM-Nvidia üzlet részleteiben Nagy-Britannia. A kormány megállította az akvizíciót, mondván, egy minden részletre kiterjedő alapos vizsgálat az ország közérdeke.

Bár az ARM a japán SoftBank Holdings tulajdonában van, a központ Nagy-Britanniában található, így az üzletet nemzetbiztonsági szempontból is alaposan meg kell vizsgálni az esetleges jóváhagyás előtt. Az átvilágítást a brit versenyjogi hatóság (CMA) vezeti, mely legkésőbb június 30-ig készül el jelentésével, ami döntő szerepet fog játszani a felvásárlás kimenetelében.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vásárlófél, vagyis az Nvidia szerint az akvizíciónak nincsenek nemzetbiztonsági elemei. Ennek ellenére az amerikai vállalat természetesen szorosan együttműködik a brit hatóságokkal, ahogy azt eddig is tette. Az Nvidiának egyre nehezebb dolga van, eddig ugyanis csak versenytársainak esetleges diszkriminálása miatt vizsgálták a felvásárlást, a britek azonban már jól láthatóan minden aspektusból górcső alá veszik a 40 milliárd dolláros üzletet.

armvidia

A versenyhatósági aggályokra reagálván a vállalat már korábban leszögezte, hogy az okostelefonos piac számára kulcsfontosságú licencelési struktúra nem változik, az ARM központja pedig az Egyesült Királyságban található Cambridge-ben marad, valamint különféle beruházások keretében a jövőben tovább bővül majd. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon komoly következményei lehetnek az ARM jelenlegi partnereire és az Nvidia riválisaira nézve egyaránt. Ezzel ugyanis nem csak értékében, de piaci befolyásában is az Intel mellé (vagy akár elé) kerülhet a cég, az x86 mellett ugyanis jelenleg csak az ARM tekinthető meghatározó, nélkülözhetetlen utasításarchitektúrának az iparágban.

A brit vizsgálat ezzel együtt is inkább csak formális jelentőséggel bír, mivel az ARM 2016-ig brit tulajdonban volt, illetve a cég a mai napig a brit technológiai ipar büszkeségének tekinthető. A felvásárlásra sokkal nagyobb veszélyt jelent a kínai jóváhagyatási procedúra, az ázsiai országban ugyanis attól tartanak, hogy az esetleges tulajdonosváltással, az ARM elveszítheti tradicionális függetlenségét, az Egyesült Államok kormánya pedig majd kénye-kedve szerint határozhatja meg, ki kaphasson a piaci szempontból meghatározó processzoros fejlesztésekből.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.