Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 8. 11:19

A részvényeseknek nagyon tetszik az AMD-Xilinx összeborulás

Elhárult az egyik akadály a tavaly ősszel bejelentett AMD-Xilinx összeolvadás elől. A két vállalat részvényeseinek túlnyomó többsége jóváhagyta a fontos tranzakciót, amely ezzel várhatóan még az idei év vége előtt lezárul.

HIRDETÉS

Mind az AMD, mind pedig a Xilinx részvényeseinek túlnyomó többsége a két chiptervező egyesülése mellett szavazott tegnap. Az értékes jóváhagyásoknak hála néhány hónapon belül lezárulhat az üzlet, amely értelemszerűen mindkét fél számára örvendetes lenne. Nem csoda, hogy Dr. Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója örömmel konstatálta a fontos lépést. Su szerint vállalata az elmúlt években megmutatta, hogy megfelelő szakemberekkel és ütemtervekkel képes óramű pontossággal, versenyképes termékeket piacra dobni. A szakember szerint a Xilinx adatközpontos kompetenciájával lényegesen potensebb lehet az AMD, amely az elmúlt években sikerrel szerzett piaci részesedést a csinos profittal kecsegtető nagyvállalati színtéren.

A Xilinxet, illetve a tranzakció lezárását követően létrejövő régi-új vállalat FPGA-s részlegét irányító Victor Peng üdvözölt részvényesek döntését. A korábban az AMD már megjárt szakember izgatottságának adott hangot, az egyesüléssel számottevően kibővülő chiptervező ugyanis a korábbiaknál nem csak versenyképesebb, de innovatívabb is lehet, amelyből végeredményben a teljes piac profitálhat.

amd_xilinx

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A tranzakció sarkalatos pontja, hogy annak pénzügyi oldala részvénycserével zajlik, az egyesülést nem készpénzzel (és nem hitelből) finanszírozza a vásárló, vagyis az AMD. Ez azt jelenti, hogy a kombinált vállalatban a jelenlegi AMD részvényesek mintegy 74 százalékot birtokolnak majd, a Xilinx részvényesei pedig 26 százalékkal fognak rendelkezni (143 dolláros részvényárfolyammal kalkulálva). A kombinált chiptervező így biztosan megússza az eladósodást, ami hosszú távon és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben komoly veszélyforrás lehetett volna a néhány éve még a csőd közelében táncoló AMD számára.

Amennyiben a hátralévő szabályozói jóváhagyáokat is ennyire simán szerzi meg a két fél, úgy a tranzakció még az év vége előtt lezárulhat. A Xilinx elmúlt időszakban mutatott teljesítménye alapján nagyjából ezzel nagyjából 700 millió dollárral nőhet majd a chiptervező éves nyeresége, amelyet később az ilyenkor szokásos szervezeti racionalizáció, az erőforrások egyesítése, illetve a szinergiák kihasználása tovább gyarapíthat majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:26

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.