Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 6. 12:05

Befutott az iOS 14.2

Házi bemondórendszerrel, integrált Shazammal és további újításokkal, javításokkal frissül az Apple mobilos rendszere.

Már úton vannak a felhasználókhoz az Apple mobilos, okosórás és tévéképernyőkre szánt rendszereinek legújabb kiadásai - hamarosan mindenki elindíthatja a frissítést az iOS, iPadOS és tvOS 14.2-es verzióira, illetve a watchOS 7.1-re, legalábbis a támogatott eszközökön. Az iPhone-okat és iPadeket célzó rendszerek alig két héttel az előző, 14.1-es kiadás után futnak be, az Apple ősszel kifejezetten tempósan foltozza, illetve fejleszti mobilos platformját.

OKOSBEMONDÓ

A szokott őszi menetrendnek megfelelően a frissítés iOS-re és iPadOS-re is számos új emojit hoz, érdekesebb újítás azonban az Intercom funkció bevezetése, amelynek főként a cég HomePod, illetve HomePod Mini okoshangszóróinak tulajdonosai örülhetnek. A megoldással a hangszórók, illetve az Apple telefonjai és táblagépei házi interkom-rendszerré alakíthatók, amelyen keresztül az adott háztartásban, vagy akár azon kívül is hangüzenetek küldhetők a családtagoknak, ismerősöknek. A funkció a "Hey Siri, Intercom" paranccsal kapcsolható be. Ugyancsak említést érdemel, hogy az eredeti HomePod már az Apple TV 4K-val is összeköthető és a tévékhez Dolby Atmos hangzást biztosít.

ios14201

Mindezek mellett a telefonos és tabletes rendszerek már dedikált Shazam gombot kapnak a Vezérlőközpontban, a frissítés továbbá az AirPodok töltését is optimalizálja, hogy az minél kevésbé viselje meg a vezeték néküli fülesek akkumulátorait és meghosszabbítsa azok élettartamát. A rendszerek emellett már arról is értesítik a felhasználót ha túl hangosan hallgat zenét, ami potenciális halláskárosodáshoz vezethet. Az frissítés persze egy sor bugjavítást is hoz, egyebek mellett a zárképernyőn a leütéseket nem mindig regisztráló billentyűzet, a kezdőképernyő dokkjában nem megfelelő sorrendben megjelenő appok, illetve a netflixes videólejátszás közben elfeketedő képernyők problémáját is orvosolja.

ios14202

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A WatchOS 7.1 már ugyancsak figyelmeztet a túl hangos zenére, továbbá javítja a bugokat, amelyek miatt az Apple Watch Series 6 tulajdonosoknál az óra felemelésekor is kikapcsolva maradt annak kijelzője, illetve amelyek meggátolták az okosórás azonosítást a Macekre való belépés során. Az Apple tvOS 14.2-ből is több bugot kigyomlált.

TRANSZPARENS ADATGYŰJTÉS

Mindezek mellett hamarosan az iOS-t célzó fejlesztőkre is új elvárások vonatkoznak majd. Az Apple már az iOS 14 bejelentésekor közölte, megköveteli majd az alkalmazások készítőitől, hogy azok tüntessék fel az App Store-ban termékeik oldalain az "App Privacy" fül alatt a szoftverrel kapcsolatos adatvédelmi tudnivalókat. Ide tartozik, hogy az app milyen információkat gyűjt, milyen adatokat használ a felhasználó követésére, illetve melyeket rendeli hozzá a felhasználó profiljaihoz.

appleappprivacy

Az adatvédelmi tájékoztatáshoz már konkrét határidőt is kijelölt a vállalat, a fenti adatokat az egyes alkalmazások App Store oldalain december 8-tól lesz kötelező feltüntetni - az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a közzétett tájékoztatások hitelességét az Apple hogyan ellenőrzi majd.

a címlapról