Szerző: Koi Tamás

2020. október 27. 12:20

Szállíthat kijelzőket a Huawei-nek a Samsung

Engedélyt kapott a Samsung kijelzőgyártó részlege az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumától arra, hogy a kínai Huawei Technologies számára továbbra is szállíthasson bizonyos paneleket.

Megkapta az ideiglenes kereskedelmi engedélyt az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumától a Samsung Electronics kijelzőgyártó divíziója, így a dél-koreai cég a továbbiakban szállíthat bizonyos típusú kijelzőpaneleket a kínai Huawei Technologies számára - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reurters. A Samsung ezzel csatlakozhatott az Intelhez, mely az USA korlátozó intézkedéseinek életbe lépését követően alig néhány nappal engedélyt szerzett ahhoz, hogy a Huawei notebookjai számára továbbra is szállítson megoldásokat.

A Samsung cégcsoporthoz tartozó Samsung Display a Samsung Electronics és az Apple legnagyobb kijelző-beszállítójának számít, a vállalat által gyártott OLED-panelek ugyanakkor számos Huawei okostelefonban is megtalálhatók. A Samsung ugyanakkor több szálon is beszállítópartnere volt korábban a kínaiaknak, így a kijelzők mellett memóriachipeket is szállított (a szinték koreai SK Hynix mellett) a tiltólistára került gyártó számára. Arról egyelőre nincs hír, hogy a félvezetőket gyártó részleg kért-, illetve kapott-e hasonló kereskedelmi licencet.

mate30pro_display

Amint azt korábban megírtuk, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által augusztus közepén kihirdetett kereskedelmi korlátozó szabályok teljesen elvágják a kínai tech óriást azoktól a beszállítóitól és technológiai partnereitől, melyek gyakorlatilag bármilyen amerikai technológiát használnak fő tevékenységük ellátásához.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Huawei ennek hatására volt kénytelen többek közt leállítani a Kirin processzorok gyártását, mivel a tajvani TSMC a törvényi megfelelésre hivatkozva nem vállalta, hogy a továbbiakban bérgyártást végez a cég számára. Az USA a chipgyártás-tervezésben évtizedes technológiai dominanciáját kihasználva ráadásul kínai partnerektől is sikeresen elvágta a Huaweit.

A korlátozások alóli felmentést biztosító ideiglenes kereskedelmi licencet minden beszállítónak egyedileg kell igényelnie, és az elbírálás is egyedi szempontok szerint zajlik. A nagy, nemzetközi komponensbeszállítók közül eddig egyedül az Intelnek sikerült ilyen licenchez jutnia szeptember 22-én, egy héttel azután, hogy az USA korlátozó intézkedései életbe léptek. Az Intel ugyanakkor elsősorban a Huawei személyi számítógépeket gyártó üzletága számára szállít komponenseket, a kereskedelmi licenc kiadása így érdemben nem befolyásolja a cég meglehetősen borús kilátásait az okostelefon-gyártásra fókuszáló fogyasztói szegmensben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról