Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 16. 13:06

Gyártók sora kéri az USA-tól, hogy a Huawei partnere maradhasson

Tegnap életbe lépett a Huawei Technologies gyakorlatilag teljes beszállítói láncát megbénító rendelet, mely minden külföldi gyártó és a Huawei kapcsolatára kihatással lehet, amennyiben az adott gyártó tevékenysége nem végezhető amerikai technológia felhasználása nélkül. A rendelet hatálya alól számos technológiai óriás, elsősorban chipgyártók kértek felmentést, a helyzet abszurditását jól jelzi, hogy van köztük kínai piaci szereplő is.

Tegnap fennállásának eddigi talán legsötétebb korszaka kezdődött a Huawei Technologies számára, életbe léptek ugyanis az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által augusztus közepén kihirdetett kereskedelmi korlátozó szabályok, melyek teljesen elvágják a kínai tech óriást azoktól a beszállítóitól és technológiai partnereitől, melyek gyakorlatilag bármilyen amerikai technológiát használnak fő tevékenységük ellátásához. A Huawei ennek hatására volt kénytelen többek közt leállítani a Kirin processzorok gyártását, mivel a tajvani TSMC a törvényi megfelelésre hivatkozva nem vállalta, hogy a továbbiakban bérgyártást végez a cég számára. Az USA a chipgyártás-tervezésben évtizedes technológiai dominanciáját kihasználva ráadásul kínai partnerektől is sikeresen elvágta a Huaweit.

Legalábbis erről számol be a Beijing News nevű pekingi üzleti lap tegnapi riportja, mely Kína egyetlen processzorgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) és a Huawei viszonyát, illetve az amerikai korlátozások arra gyakorolt hatását veszi górcső alá.

smic_flags

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kínai portál értesülései szerint a kereskedelmi embargó miatt az SMIC számos, hasonló cipőben járó gyártóval egyetemben nem szállíthat szeptember 15-től processzorokat a Huawei számára, mivel a cég a gyártás során egyebek mellett az Applied Materials gépeit használja, emellett a chiptervező Lam Research segítségét is igénybe veszi. Az SMIC megrendeléseinek tetemes részét adja, illetve adta a Huawei, így egyes elemzői becslések szerint a gyártókapacitás nagyjából 20%-át kötötte le a vállalat, vagyis a veszteség meglehetősen húsba vágó a cég számára. 

A szabályozás szerint az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium most hatályba lépett kereskedelmi korlátozásai alól egyedi elbírálás alapján kérhet és kaphat felmentést egy-egy gyártó - az SMIC a Beijing News számára megerősítette, hogy beadta a kérelmet az illetékes minisztériumnak, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy kínai cég kér az USA kormányától engedélyt arra, hogy egy másik kínai céggel kereskedhessen. Egyelőre ugyanakkor örülhet a chipgyártó, ha nem teszi az Egyesült Államok fel arra a feketelistára, amire a Huawei tavaly májusban felkerült, és amivel a cég igazán komoly kálváriája kezdetét vette - ez gyakorlatilag végzetes csapást mérne a legnagyobb kínai processzorpiaci szereplőre. 

Az SMIC mellett számos amerikai és ázsiai gyártó, illetve partnercég adott be a korlátozások hatálya alóli felmentés iránti kérelmet, így a sorban ott van egyebek mellett a TSMC, a Qualcomm, a MediaTek, az SK Hynix vagy éppen a Samsung. Az USA kereskedelmi minisztériuma egyelőre egyetlen licenckérelmet sem bírált el pozitívan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról