Szerző: Koi Tamás

2020. október 12. 13:37

A Huawei szerint nem lesz gond az európai telkók ellátásával

Az 5G-s hálózati elemek későbbi ellátása kapcsán nem kell nehézségekkel számolniuk a kínai Huawei Technologies európai partnereinek, állítja az ázsiai cég európai régiós igazgatója.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülhet bizonyos szegmensekben a kínai Huawei Technologies, miután az Egyesült Államok mostanra gyakorlatilag kénye-kedve szerint el tudja vágni a társaságot lényegében bármelyik külföldi beszállítójától, melynek köze lehet az USA technológiájához. Bár a céget érintő szankciók nyilvánvalóan a kritikus hálózati komponenseket gyártó üzletág megroppantását célozzák elsősorban, a korlátozó intézkedések levét valójában a Huawei fogyasztói üzletága issza meg már középtávon is, miközben a hálózati részleg a cég szerint ha nem is fennállásának top formáját hozza, de köszöni szépen jól van.

Legalábbis erről próbálja meggyőzni most a Huawei Technologies legtöbb uniós kulcspartnerét, azok a mobilszolgáltatók ugyanis, akik az 5G technológia bevezetésének küszöbén állnak, és hálózatukat részben vagy egészében korábban is a kínaiak eszközeire építették, egyre növekvő aggodalommal figyelik az amerikai korlátozó intézkedésekről szóló híradásokat. 

abraham_liu
abraham liu (fotó: huawei)

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Abraham Liu, az osztrák Kurírnak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy az operátoroknak semmi okuk a pánikra, a Huawei ugyanis teljesen biztos benne, hogy ki tudja majd szolgálni meglévő és új partnereit 5G-s hálózati berendezésekkel, komponensekkel, miután a cég ennek érdekében "jelentős előkészületeket és beruházásokat eszközölt a legfejlettebb technológiákba" a korlátozó intézkedések életbe lépése óta. Hogy pontosan melyek ezek a fejlett technológiák, illetve az olyan amerikai beszállítókat, mint a Xilinx, kivel tudja pótolni a vállalat, arról nem árult el részleteket a vezető.

Liu hozzátette, a fogyasztói szegmens számára kínált termékeknél a Huawei komoly nehézségekkel szembesült, miután gyakorlatilag az összes komponensgyártótól elvágták a céget, bár Európában pusztán önmagában az is elég a jelentős piacvesztéshez, hogy a Google a kereskedelmi embargónak köszönhetően nem licencelheti tovább az Android ökoszisztéma kulcsfontosságú komponenseit a Huawei számára. Ez többek közt azzal jár, hogy a Huawei új készülékeire nem kerülhet Play Áruház, vagy éppen olyan, kulcsfontosságú alkalmazások, mint a Google Maps, a Gmail vagy éppen a Youtube.

A mobilszolgáltatók ugyanakkor számíthatnak arra is, hogy az EU-s kormányok tagállamonként külön-külön szabályozzák az úgynevezett magas kockázati besorolású beszállítók jelenlétét a hálózatokban, ami nyilvánvalóan a kínaiak piaci pozícióira lehet leginkább hatással. Az érintett operátorok dolgát eközben nem könnyíti meg, hogy az 5G-s bevezetések során technológiai okokból többnyire elkerülhetetlen a meglévő beszállítói partnerek megtartása, mivel a most élesbe állított 5G-s hálózatok jelentős mértékben támaszkodnak a meglévő 4G-s alapokra.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról