Szerző: Hlács Ferenc

2020. október 21. 08:41

Konténerbe zsúfolja új, mobil adatközpontját a Microsoft

Az Azure Modular Datacenterrel a vállalat gyorsan kiépíthető felhős infrastruktúrát kínál a településektől távoli területeken is.

Moduláris, mobil adatközponttal rukkolt elő a Microsoft: a vállalat Azure Modular Datacenter, vagy röviden MDC névre keresztelt megoldása a városoktól, illetve a hagyományos adatközpontoktól távoli területeket célozza, ahol a megfelelő infrastruktúra hiányában nem alakítható ki megfelelően stabil kapcsolat a vállalat felhőszolgáltatásaival.

A szállítókonténerbe csomagolt MDC-vel, a Microsoft adatközponti szintű erőforrásokat tenne elérhetővé az ügyfelek számára közvetlenül a munkaterületeken, ahol azzal akadálytalanul használhatók az Azure felhős szolgáltatásait. Az MDC kompakt adatközponti egysége a mostoha környezeti körülményeknek is ellenáll, legyen szó szélsőséges hőmérsékletekről vagy épp magas páratartalomról - de a konténerek még RF szigetelést is kapnak.

mdc

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az MDC-vel a helyszínen menedzselhetők és üzemeltethetők az adott vállalat számára fontos alkalmazások, sőt IoT-flotta is, illetve a megoldással valós idejű analitikai feladatok is kiszolgálhatók, ultraalacsony késleltetés mellett. A mobil adatközpont hagyományos módon, folyamatos online kapcsolat mellett is üzemeltethető, de lehetőség van csak bizonyos időközönkénti csatlakoztatásra, sőt, akár a hálózatról teljes egészében leválasztott használatra is. A stabil és biztonságos online kapcsolat biztosításához a Microsoft több műholdszolgáltatóval is együttműködést folytat, az adatkapcsolatot pedig folyamatosan monitorozza, annak gyengülése esetén pedig egy tartalék műholdas hálózatra vált át.

A nyerges vontatók mögé is csatolható mobil adatközpont a gyártó szerint nagyvállalati célra, például bányászattal foglalkozó cégeknek, sőt akár humanitárius segítségnyújtásokhoz vagy katonai felhasználásra is bevethető.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról