Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 28. 13:45

Rövid pórázra fogta a legnagyobb kínai chipgyártót az USA

Alaposan visszavethetik Kína belföldi chipgyártásra tett törekvésének lendületét a legnagyobb helyi gyártó, az SMIC elleni, hét végén életbe lépett korlátozó intézkedések.

Tovább folytatódik az Egyesült Államok kínai technológiai cégekkel szembeni hadjárata. Az USA kereskedelmi minisztériuma múlt hét végén határozatban írta elő egyes helyi beszállítóknak, hogy csak a kormány külön engedélyével szállíthat chipgyártáshoz használt megoldásokat a legnagyobb kínai gyártó, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) számára. Az Egyesült Államok kormánya szerint az SMIC a Kínai Néphadsereg számára is szállít chipeket, ami "elfogadhatatlan kockázatokat" jelent az ország számára.

A lépés egyelőre nem jár olyan drasztikus következményekkel, mintha az SMIC-t is rárakták volna arra az ominiózus "Entity List"-re, melyen az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások (magánszemélyek és jogi személyek egyaránt) szerepelnek, ugyanakkor így is komoly tőrdöfés a kínai technológiai ipar számára. Az SMIC lenne, illetve lett volna ugyanis a fellegvára egy az Egyesült Államoktól, illetve a globális beszállítóktól függetlenedni szándékozó kínai chipgyártó-iparnak, ám ezt a fejlődési szakaszt most lényegében kénye-kedve szerint befolyásolhatja az USA.

smic_sanction
biztonsági őr az smic központjának 2001-es átadásán (fotó: reuters)

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az USA befolyásának mértékét a globális chipgyártó- és ellátási láncra jól jelzi, hogy a Huawei Technologiest sújtó kereskedelmi embargó miatt az SMIC számos, hasonló cipőben járó gyártóval egyetemben nem szállíthat szeptember 15-től processzorokat a Huawei számára, mivel a cég a gyártás során egyebek mellett az Applied Materials gépeit használja, emellett a chiptervező Lam Research segítségét is igénybe veszi. Az SMIC megrendeléseinek tetemes részét adja, illetve adta a Huawei, így egyes elemzői becslések szerint a gyártókapacitás nagyjából 20%-át kötötte le a vállalat, vagyis a veszteség meglehetősen húsba vágó a cég számára. 

A szabályozás szerint az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium szeptemberben hatályba lépett kereskedelmi korlátozásai alól egyedi elbírálás alapján kérhet és kaphat felmentést egy-egy gyártó - az SMIC a Beijing News számára megerősítette, hogy beadta a kérelmet az illetékes minisztériumnak, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy kínai cég kér az USA kormányától engedélyt arra, hogy egy másik kínai céggel kereskedhessen. 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról