Szerző: Hlács Ferenc

2020. szeptember 3. 09:15

Felsorakoztak az Intel Tiger Lake lapkái

Magasabb órajelekkel, izmosabb grafikával és új EVO plecsnivel nyitja az őszi szezont az Intel.

Az Nvidia legújabb grafikus kártyái után az Intel is lerántotta a leplet legújabb termékeiről: bemutatkoztak a vállalat legújabb, Tiger Lake processzorai amelyek a gyártó 10 nanométeres gyártási eljárásával készülnek, és frissített grafikus architektúrát hoznak. A 11. generációt képviselő lapkák az Intel Willow Cove mikroarchitektúrájára támaszkodnak és elsősorban a feltornázott órajelekre helyezik a hangsúlyt, az előző generációhoz hasonló fogyasztás mellett, hála a 10 nanométeres "SuperFin" néven emlegetett gyártási eljárásnak.

A Tiger Lake-kel natív Thunderbolt 4 támogatás is befut, az ehhez szükséges vezérlőt a gyártó már a CPU-ba integrálta, amelynek hála egy eszközön akár négy Thunderbolt 4 csatlakozó is elhelyezhető - illetve a Wi-Fi 6 támogatás is adott. A chipgyártó új, Intel Xe névre hallgató integrált grafikájától is komoly előrelépést ígér, az a vállalat szerint duplázza az elődök teljesítményét. Ehhez a 8K HDR kijelzők támogatása is párosul - vagy épp négy 4K HDR panel egyszerre is meghajtható vele. Az Intel Xe grafika ugyanakkor csak az i5 és i7-es lapkáknál érhető el, az i3-nál továbbra is Intel HD-val kell beérni.

UP3 ÉS UP4 NÉVEN MEGY TOVÁBB "U" ÉS "Y" SOROZAT

A frissen bejelentett lapkákkal a gyártó a nevezéktanon is farag, a 12-25 wattos processzorokat, amelyek korábban "U" szériaként futottak, a cég már UP3-ként emlegeti, a korábbi "Y" sorozatot pedig az UP4 chipek váltják - mindkét esetben főként notebookokba szánt eszközökről van szó.

00:54
 

Introducing the 11th Gen Intel Core Processors and Intel Evo Platforms

Még több videó

Az UP3 csapat öt új chippel debütál, két Core i7, egy i5, illetve két i3-as modellel, melyek a legszerényebb, két maggal és négy szállal dolgozó i3-1115G4-et leszámítva mind négy processzormagot és nyolc végrehajtási szálat kaptak. A legizmosabb modell a Core i7-1185G7, amely 3 gigahertzes alapórajelen ketyeg, továbbá egy mag esetében 4,8, a négyet együtt dolgoztatva pedig 4,3 gigahertzes csúcsórajelet produkál. A chip 12 megabját L3 cache-t kapott, grafikai oldalon pedig mind a 96 rendelkezésre álló EU-t kihasználja, 1,35 gigahertzen. Az eszköz továbbá az LPDDR4X-4266, illetve a DDR4-3200 RAM-okat támogatja.

A lapkát szorosan követi a Core i7-1165G7, amelynek lemaradása egyedül a kissé visszanyesett, a fentieknek megfelelően 2,8, 4,7 és 4,1 gigahertzes órajelekben, illetve az 1,3 gigahertzen ketyegő grafikában nyilvánul meg. A Core i5-1135G7 modellben ezek az értékek már 2,4, 4,2 és 4,1 gigahertzre mérséklődnek, illetve a rendelkezésre álló Intel Xe EU-k mennyisége is 80-ra konszolidálódik, noha továbbra is 1,3 gigahertzen. Itt az L3 cache mérete 8 megabájt, a RAM támogatás azonban változatlan a fenti i7-ekhez képest.

inteltl02

A Core i3-as mezőnyt az i3-1125G4 nyitja, szintén 8 megabájt L3 cache-sel, továbbá 2,0, 3,7 és 3,3 gigahertzes órajelekkel. Itt a grafika 48 EU-ból gazdálkodhat, 1,25 gigahertzes órajel mellett, a lapka továbbá DDR4-3200 ésLPDDR4X-3733 memóriákkal használható. A sort az említett i3-1115G4 chip zárja, amely társaival szemben már csak két maggal és négy szállal dolgozik, 3 gigahertzes alapórajel, illetve 4,1 gigahertzes csúcsórajel mellett, mind az egy magos csúcs, mind pedig a két mag együttes használata esetében. Az eszköz 6 megabájt L3 cache-t kapott, memóriatámogatása pedig a fenti i3-assal egyezik meg.

inteltl03

AKÁR AKTÍV HŰTÉS NÉLKÜL

Az UP4 osztályban négy új processzort találunk - akárcsak az UP3-nál, itt is négymagos, nyolcszálas lapkákról van szó, leszámítva a sort záró i3-as modellt, amely két maggal és négy végrehajtási szállal áll munkába. Az UP4 mezőny élén az i7-1160G7 modell található, 12 megabájt L3 cache-sel a fedélzetén, továbbá 1,2, 4,4 és 3,6 gigahertzes órajelértékekkel. Itt is rendelkezésre áll mind a 96 Intel Xe EU, 1,1 gigahertzes órajel mellett - ez utóbbi frekvencia valamennyi UP4 modellnél azonos, akárcsak az LPDDR4X-4266-ban kimerülő memóriatámogatás.

Az i7-est a Core i5-1130G7 követi, 1,1, 4, illetve 3,4 gigahertzes órajelekkel, 8 megabájt L3 cache-sel és 80 EU-val, majd a két i3 modell következik, az i3-1120G4-ben ugyancsak 8 megabájt L3 cachet találunk, órajelei azonban 1,1, 3,5 és 3 gigahertznél tetőznek, EU-ból pedig 48-hoz fér hozzá a processzor. A sor végén álló i3-1110G4 grafikája esetében is hasonló a helyzet, az órajeleket itt a cég 1,8, 3,9 és szintén 3,9 gigahertzre állította, L3 cache-ből pedig 6 megabájtot kapott a chip.

inteltl04

Nem meglepő módon az UP4 modellek várhatóan az ultravékony prémium notebookokban találnak majd otthonra, a gyártó szerint akár passzív hűtés mellett, míg az UP3 széria az aktív hűtésű ultravékony eszközöktől egészen a masszívabb gamer notebookokig számos eszközben megjelenik majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Összességében az Intel a chipek előző generációs variánsainál 20 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér az új modellekkel az irodai feladatok esetében, a játékoknál pedig folyamatos streamelés közben 100 százalékos előrelépésről beszél, továbbá 2,7-szeres gyorsulást vetít elő a tartalomkészítésnél - persze hogy ezek a számok élesben hogy alakulnak, majd az új lapkákkal szerelt notebookok megjelenése után derül ki.

inteltl01

ÚJ PRÉMIUM PLECSNI

Az új processzorokkal együtt a vállalat logóját is frissíti, illetve egy új, Intel EVO besorolást is bevezet, a Project Athena következő lépcsőjeként. Az EVO matricával a cég szigorú elvárásainak megfelelő prémium notebookokat jelöli majd - ennek megfelelően, akárcsak az Athena esetében, csak az Intel által validált eszközök kaphatják meg az új plecsnit. Ehhez a notebookoknak ismerős követelményeknek kell megfelelniük: akkus használat mellett is reszponzív működést kell biztosítaniuk, valamint a Wi-Fi 6 és Thunderbolt 4 is ott kell, hogy legyen a fedélzeten. Az EVO matricáért továbbá a gépeknek alvó üzemmódból kevesebb mint 1 másodperc alatt kell felállniuk, legalább kilenc órás akkus üzemidőt kell produkálniuk Full HD kijelzővel "valódi mindennapi használat" mellett, - illetve a notebookok akkumulátora fél óra töltéssel legalább négy óra használatot kell hogy biztosítson.

Az Intel szerint csak idén több mint húsz EVO címkés notebook lát majd napvilágot, számos gyártó zászlaja alatt - illetve az év hátralévő részében természetesen a Tiger Lake processzorokkal szerelt eszközökből is méretes hullám várható.

a címlapról