Szerző: Koi Tamás

2020. július 27. 10:48

Komoly paradigmaváltás előtt az Intel

Fennállásának eddigi legjelentősebb paradigmaváltása várhat az Intelre, mely ötven éve maga tervezi és gyártja a félvezetőket, ezzel sok évtizeden keresztül tartó iparági elsőséget kivívva magának.

Az alapvetően jó pénzügyi mutatókat felvonultató második negyedéves jelentés dacára négy hónapja nem látott esést produkáltak az Intel papírjai a pénteki tőzsdenapon, miután Bob Swan, a vállalat vezérigazgatója a beszámoló közzétételét követő csütörtöki konferenciahíváson felvetette annak lehetőségét, hogy a chipgyártó fennállása óta először más gyártókat bízhat meg azzal, hogy az általa tervezett processzorokat tömegtermelésben előállítsák. 

Az Intel vezetésének csütörtöki elszólása megdöbbentette az elemzőket, noha a folyamat irányába mutató jelek már korábban látszottak. A gyártó eddigi, 50 éves fennállása alatt fel sem merült, hogy külső partnernek adná át a chipek előállítását, az egy kézben lévő tervezés és gyártás mindenkor az egyik legmarkánsabb megkülönböztető jegye volt az amerikai cégnek, mely évtizedeken át dominálta a piacot. A társaság ugyanakkor az újabb, 10 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok bevezetését, illetve tömegtermelését kénytelen volt elhalasztani, múlt héten pedig bejelentette a cég, hogy az első, 7 nm-es sorokon készült, fogyasztói piacra szánt lapkái a gyártási eljárás bevezetését érintő nem várt problémák miatt további késéssel, legkorábban 2022-ben kerülhetnek forgalomba.

bobswan
bob swan, az intel vezérigazgatója

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Mindeközben a chiptervezést partnereire bízó Taiwan Semiconductor Manufacturing Co-nál (TSMC) a gyártástósorok továbbfejlesztése időben és problémamentesen megtörtént, ami versenyelőnyhöz juttatta az Intel legnagyobb riválisait, így elsősorban a TSMC-nél gyártató AMD-t. 

Elemzők szerint az Intel számára egy esetleges gyártás-kiszervezési folyamat során kézenfekvő, sőt, voltaképpen az egyetlen partner lehetne a TSMC, ez azonban további kérdéseket vethet fel. Így például kérdéses, hogy a tajvani cég hajlandó lesz-e prioritással kezelni az Intel megrendeléseit, egyáltalán van-e elegendő kapacitása az Intel megrendeléseinek kiszolgálásához. Erre ugyan megoldást jelenthet a további gyárak vagy gyártósorok üzembe állítása, ám korántsem biztos, hogy a TSMC a bővítést úgy hajlandó elvégezni, hogy az Intel a gyártástechnológiai hátrány ledolgozását követően esetlegesen visszaviszi a termelést saját gyáraiba.

A gyártást érintően belebegtetett gyökeres változások hatására az Intel papírjai gyakorlatilag azonnal 15%-ot estek a kereskedésben, míg az AMD és a TSMC részvényeinek árfolyama 17 és 12 százalékkal emelkedett. Kisebb mértékű, 1,1%-os plusszal zárta a napot az Nvidia, melynek piaci értéke ezzel 252 milliárd dollárra nőtt, míg az Intelé 217 milliárd dollárra csökkent.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról