:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 13. 12:45

A fejlesztők örülhetnek a ChromeOS tatarozásának

A rendszerhez a Google dedikált online fejlesztői felületet és több hasznos új funkcióit is kiad.

Új online felülettel nyúlna a Chrome OS-t használó fejlesztők hóna alá a Google: a cég bejelentette ChromeOS.dev online platformját, ahol egy sor, a fejlesztők mellett dizájnereket, termékmenedzsereket és üzleti vezetőket célzó forrásanyagot, eszközt és bevált gyakorlatot gyűjt össze.

A ChromeOS.dev felületén követhetők a rendszerrel kapcsolatos legfrissebb hírek, bejelentések, műszaki dokumentációk, illetve egy sor népszerű alkalmazáshoz kapcsolódó kódminta is elérhető. A megoldással a Google elsősorban az Android, web és Linux platformokra dolgozó fejlesztőket célozza - az pedig PWA formában is elérhető, így akár offline is használható.

A felülettel párhuzamosan a Chrome OS-t használó fejlesztők több más újdonságot is kapnak, testreszabhatóvá válik például a rendszeren elérhető, egyelőre béta címkés Linux Terminál, amely lapfülekkel, az ismert billentyűkombinációk támogatásával, jobban átlátható beállításokkal, illetve egyedi megjelenítési témákkal egészül ki.

chromeosdev

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer továbbá már az Andorid Emulator teljes értékű verzióját is képes futtatni - legalábbis a támogatott Chromebookokon, így megkönnyítve az alkalmazások tesztelését. Ugyancsak nagy segítség lehet a fejlesztőknek, hogy a Chrome OS M81 és újabb verzióin már közvetlenül Chromebookjaikra végezhetik el az alkalmazások deployment feladatait, így nincs szükség fejlesztői módba kapcsolni, vagy USB-n más eszközöket csatlakoztatni a notebookhoz.

Az újítások időszerűek, a vállalat ugyanis az utóbbi hónapokban jelentős ugrást tapasztalt a Chromebookok eladásaiban: az idén márciustól júniusig tartó időszakban 127 százalékkal több eszköz talált gazdára az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban - a teljes notebook eladások eközben "csak" 40 százalékkal emelkedtek éves szinten. A platformmal kapcsolatos további újdonságokért érdemes felkeresni a ChomeOS.dev-et.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 08:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.