:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 24. 10:25

A járvány alatt is zakatolt az Intel

Nagyon erős lett a chipgyártó második negyedéve, a vállalat idén is rekordévre számít.

A globális koronavírus-járvány dacára, illetve részben épp annak köszönhetően rekordnegyedévet tudhat maga mögött az Intel, a chipgyártó idei Q2-es üzleti időszaka magasan felülmúlta a cég várakozásait. A cég a nemrég lezárult negyedévben összesen 19,7 milliárd dollár bevételt produkált, ami látványos, 20 százalékos növekedést jelent 2019 második negyedéhez viszonyítva. Ezzel párhuzamosan a profit is kilőtt, az 22 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor jelentett eredményeket, így 5,1 milliárd dollárnál állt meg.

HÚZTAK AZ ADATKÖZPONTOK

A legnagyobb növekedést a nagyvállalati ügyfeleknek szánt "Data-centric" termékek mutatták, a kategória 34 százalékot hízott az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva. A szegmens éllovasa, a DCG (Data Center Group) egészen masszív, 43 százalékos gyarapodást mutatott, bevételei így 7,1 milliárd dollárig emelkedtek, üzemi nyeresége pedig több mint 72 százalékkal ugrott meg, közel 3,1 milliárd dollárra. A diadalmenet jelentős részben a felhőszolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhető, illetve az új Cooper Lake Xeon lapkáknak, amelyek beépítését adatközpontjaikba már számos cloud szolgáltató megkezdte.

Az IoT Group és a Mobileye esetében már visszaesésről számolt be a cég, előbbi, azaz az IoT eszközök fejlesztésével foglalkozó divízió 670 millió dolláros bevétele 32 százalékkal kevesebb a 2019 Q2-es számoknál, üzemi nyeresége pedig 70 millió dollárra olvadt, ami több mint 76 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A Mobileye bevételei 27 százalékkal estek vissza, 146 millió dollárra, a divízió továbbá 4 millió dolláros üzemi veszteséget termelt, ami ugyancsak jelentős mínusz a tavaly ilyenkor produkált 53 milliós üzemi nyereséghez mérten.

intelill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mobileye és IOTG részlegeken túl azonban minden további szegmens felívelést mutat, az NSG (Non-Volatile Memory Solutions Group) bevételei rendkívül látványosan, 76 százalékkal híztak, 1,7 millió dollárra, ráadásul tavaly ilyenkor jelentett, 284 millió dolláros üzemi veszteségét idén 322 milliós üzemi nyereségre tudta fordítani. A FPGA-k fejlesztésével is foglalkozó PSG (Programmable Solutions Group) bevételei ennél szerényebbek voltak, vékony, 2 százalékos növekedés után 501 millió dollárnál álltak meg, üzemi nyeresége viszont közel 54 százalékkal lett több a tavalyi Q2-es számoknál, ami 80 millió dolláros eredményt jelent.

KAPKODTAK A NOTEBOOKOKÉRT A TÁVMUNKÁZÓK

Az elsősorban a PC-khez értékesített chipeket takaró CCG (Client Computing Group) az idei Q2-ben 7 százalékot gyarapodott, ami egészséges, 9,5 milliárd dolláros bevételt jelent - üzemi nyeresége viszont már visszaesést mutatott, a 2019 második negyedévében mért 3,7-ről 2,8 milliárd dollárra konszolidálódott az időszakban. A bevételnövekedést itt a notebookok eladásai hajtották, amelyek a globális koronavírus-járvány alatti kényszeredett home office-nak hála jócskán megugrottak, igaz, ezt a Q2-ben némileg ellensúlyozták az asztali PC-k konszolidálódó eladásai.

Az idei év eddigi tapasztalatai alapján az Intel rendkívül optimista, és arra számít, a 2020-as lesz a cég eddigi legerősebb éve - ha a derűlátó jóslat beigazolódik, ez lehet zsinórban a vállalat ötödik rekordéve. Az Intel a 2020-as harmadik negyedévben 18,2 milliárd dolláros bevételre, illetve az üzemi nyereség 30 százalékos mérséklődésére számít. A pénzügyi jelentés ugyanakkor nem csak jó hírekkel szolgál, abból az is kiderült, a chipgyártó hat hónappal elhalasztja a 7 nanométeres gyártási eljárás rajtjára vonatkozó terveit, egy a folyamatban nemrég felfedezett hiba miatt. A vállalat első, az eljárással készült konzumer lapkái így leghamarabb 2022 végéhez közeledve láthatnak napvilágot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.