Szerző: Koi Tamás

2020. július 9. 11:45

Többet ér az Nvidia az Intelnél

Történelmet írt az amerikai tőzsdén az Nvidia, miután papírjainak értéke a szerdai kereskedésben 400 dollár fölé emelkedett - ezzel a cég piaci értékét tekintve megelőzte az addigi legnagyobbnak számító amerikai riválist, az Intelt.

Fontos mérföldkövéhez ért tegnap az amerikai chipgyártó ipar, csütörtökön az Nvidia lett a legértékesebb chipgyártó az Egyesült Államokban, miután papírjainak értéke a délutáni kereskedésben 2,3%-os növekedést követően elérte a 404 dolláros szintet. Az Nvidia piaci kapitalizációja ezzel eddig soha nem látott szintre, 248 milliárd dollárra emelkedett, ezzel megelőzve a 246 milliárd dollárt érő Intelt. 

Az Nvidia évek óta az egyik legjobban teljesítő, tőzsdén jegyzett vállalatnak számít az iparágban, miután a cég az eredeti kompetencián, a személyi számítógépekbe szánt grafikus chipek fejlesztésén túllépve adatközpontok számára fejlesztett megoldásokat is integrált portfóliójába, valamint olyan területek felé is nyitott, mint az önvezető autók. Az egykor a világpiacot minden szempontból domináló Intel ezzel szemben késve és nem megfelelően reagált az iparág fontos változásaira, így többek közt teljesen lemaradt az okostelefon-bummról, illetve több megújítási kísérlete is kudarcba fulladt.

nvidia_hq
az nvidia santa clara-i főhadiszállása

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár a chipgyártók az új koronavírus világjárvány hatására többnyire növelni tudták forgalmukat, ezzel párhuzamosan a részvénypiacon is túlteljesítettek más iparágakat, az Intel sokkal kevésbé tudta a helyzetet a hasznára hajtani, mint az Nvidia. Mindezt kitűnően szemlélteti, hogy míg az Intel részvényeinek árfolyama idén 2%-ot esett, addig az Nvidia ezzel párhuzamosan 68%-os növekedést ért el a részvénypiacon, elsősorban az adatközponti üzletág szárnyalásának és alapvetően jó kilátásainak köszönhetően.

Az Intel ráadásul közben nemzetközi szinten is egyre nagyobb nyomás alá került, így a cégnél már két ázsiai riválisa, a Samsung Electronics és a TSMC is többet ér. Az Intelt emellett a járványhelyzetben kialakult ellátási nehézségek is komolyan sújtották, emellett az új generációs, 10 nanométeres Tiger Lake processzorok fejlesztése is több erőforrást emésztett fel a vártnál.

Árbevétel szinten ugyanakkor az Nvidia egyelőre meg sem közelíti az Intelt, legalábbis az idei elemzői várakozások szerint előbbi idén 34%-kal, 14,6 milliárd dollárra tudja majd növelni árbevételét, míg utóbbinál 2,5%-os növekedést vár a konszenzus, ami 73,8 milliárd dolláros éves forgalomnak felelhet meg. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.