Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 10. 10:14

A Linux és a Snap Store felé is nyit a Flutter

A Google és a Canonical együttműködésének hála a Snap Store-ba is utat találnak a keresztplatformos Flutter appok.

Tovább terjeszkedik a Flutter, a Google keresztplatformos UI keretrendszerével már Linuxra is készíthetők alkalmazások, a keresőóriás és a Canonical együttműködésének hála. A platformon egyelőre alfa címkével rajtoló frameworkkel készült appokat a fejlesztők a Snap Store-ban is közzétehetik.

A Flutter korábban sem volt teljesen idegen a Linuxtól, mikor a Google bő egy évvel ezelőtt, tavalyi Google I/O fejlesztői konferenciáján a Flutter 1.5-tel megnyitotta azt webes és asztali alkalmazások felé is, már közzétette a Windows, Mac és Linux platformokra való fejlesztéshez szükséges útmutatásokat, ekkor azonban még a projekt gyerekcipőben járt, inkább volt "proof-of-concept" mintsem valóban használható megoldás. Ez most változik, az alfa címkés Linux támogatással a fejlesztők komolyabb projektekbe is belefoghatnak a rendszeren, mindezt ráadásul az Ubuntu fejlesztőcsapatának hivatalos támogatásával.

flutterill

Az Ubuntuval tovább bővül a támogatott platformok listája: Flutterrel készített appok az Android és iOS mellett már a Google okoskijelzőin is ott vannak - Flutterre támaszkodik például a Nest Hub Maxon futó Google Assistant is. Az asztali és webes platformok egyre szélesedő támogatásával a Flutter egyre komolyabb versenytársat jelent a szegmens olyan megoldásainak, mint a React Native. A Flutter térnyerését jól mutatja, hogy bár még mindig aránylag korai szakaszban jár, a keretrendszert használó fejlesztők bázisa az elmúlt időben szépen hízik, a 2018 végén megjelent 1.0-s verzió rajtja óta azt már mintegy kétmillió fejlesztő vetette be projektjei során, havi aktív használók száma pedig áprilisban már meghaladta a félmilliót. A Google Play Store-ban már 80 ezer, Flutterre építő androidos app található.

KÜLÖN LINUXOS FEJLESZTŐI GÁRDA

A frissen bejelentett együttműködéssel a Canonical egy dedikált fejlesztőcsapatot is allokál a projekthez, amelynek tagjai a Google fejlesztőivel együtt dolgozva csiszolják a keretrendszert, hogy az a "Linux disztribúciók nagy részén" zökkenőmentesen használható legyen. A csapat nem csak a jobb linuxos támogatásról gondoskodik, de arról is, hogy a Flutterben más platformokon elérhető funkciók Linux alatt is mindig naprakészek legyenek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyancsak fontos mérföldkő a Flutter számára, hogy a linuxos Flutter appok a Snap Store-ban is közzétehetők. Az alkalmazásboltból letölthető "snapek" konténerizált szoftvercsomagok, amelyek több mint 40 Linux disztribúción natívan futtathatók, automatikus frissítésekkel, illetve erős biztonsági és rollback funkciókkal. Az appokat tömörítő Snap Store-ral a Flutter alkalmazások potenciális felhasználói elérése is jócskán kiszélesedik.

Az együttműködés persze a Canonical számára is előnyös, hiszen tempósan növekvő fejlesztői közösség alkalmazásai előtt nyithatja meg rendszerét, amelyek ráadásul kapásból támogatják a mobil platformokat is. A Flutterrel jól optimalizált, natívan futtatható alkalmazások érkezhetnek a népszerű Linux disztribúciókra, modern UI keretrendszerrel és kiterjedt fejlesztői platformmal - a flutteres munkához Visual Studio Code, Android Studio és IntelliJ is bevethető.

02:00
 

Bringing Flutter to Linux: Flokk Contacts

Még több videó

A Flutter linuxos képességeinek demonstrálására a Google csapata is létrehozott egy alkalmazást Flokk Contacts néven: az appba a Google Contactsban tárolt kontaktlista importálható, abban kezelhetők a különböző személyekhez tartozó információk, elérhetőségek, sőt, lehetőség van azok GitHub és Twitter profiljainak is felvételére is. Ahogy a Google fogalmaz, kvázi egy "személyes közösségi hálóról" van szó. Az app, ahogy ma már szinte kötelező, hagyományos és sötét megjelenítési módban is igénybe vehető. A Flokk Contacts nyílt forrású, így annak forráskódját az érdeklődők szabadon górcső alá vehetik.

A linuxos Flutter tehát már munkába állítható, ennek pontos menetét a Google kapcsolódó blogposztjában részletesen taglalja. Akit a téma érdekel, mindenképp érdemes lesz bekapcsolódnia a HWSW július 21-i Flutter fejlesztői online meetupjába is, amelyet a megelőző rendezvényekhez hasonlóan YouTube-on közvetítünk!

a címlapról