Szerző: Koi Tamás

2020. július 2. 10:12

Jogászok hada támadja a Google-Fitbit üzletet

A világ minden pontjáról összesen 20 jogi képviselet és ügyvédi iroda írta alá azt nyílt levelet, melyben az illetékes versenyügyi hatóságokat arra szólítják fel, legyenek rendkívül körültekintőek akkor, amikor a Google és a Fitbit közt tavalyi létrejött felvásárlási megállapodást engedélyezik.

Gyakorlatilag minden kontinensről találhatók jogi képviseletek és ügyvédi irodák annak a jegyzéknek az aláírói közt, melyben az illetékes versenyhatóságok figyelmét a Google és a Fitbit közt kötött, 2,1 milliárd dollár értékű felvásárlási megállapodással kapcsolatos versenyjogi és adatvédelmi aggályokra kívánják felhívni. A 20 szervezet által jegyzett levél a tavaly bejelentett felvásárlás jóváhagyatási folyamatának finisében született, és azt kéri a versenyhatóságoktól, hogy legyenek rendkívül körültekintőek az ügylet engedélyezése során.

A Fitbit felvásárlása kapóra jönne a Google-nek ahhoz, hogy az Apple-lel és más, a fitnesszezköz- és okosóra-gyártóval hatékonyan fel tudja venni a versenyt, így elsősorban Pixel márkájú okostelefonjai mellé saját okosórát tudjon kínálni a vásárlóknak. A Google adatgyűjtésre, adatbányászatra és targetálásra erősen alapozó üzleti modellje ugyanakkor ezen a területen a különösen szenzitív egészségügyi adatok birtoklása és feldolgozása kapcsán aggályokat váltott ki több, az akvizíciót felügyelő és engedélyező kormányzati intézményben.

versa_2

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vevő az ügylet bejelentésekor nem véletlenül igyekezett leszögezni, hogy a Fitbit szolgáltatásai mögött álló infrastruktúra is változatlan marad, azaz a mintegy 28 millió aktív Fitbit-felhasználó felhőben tárolt fitnesszadatai nem kerülnek át a Google valamelyik adatközpontjába, azok kezelése és felhasználása alapvetően nem változik. Könnyen elképzelhető, hogy az üzlet létrejöttének fejében a vevőt arra kötelezik, hogy erre vállaljon valamilyen jól meghatározható garanciát - erre több, hasonló ügyletben volt már példa az Egyesült Államokban.

A jegyzéket aláírók szerint a versenyhatóságoknak a múltbéli tapasztalatok alapján óvatosan kell kezelniük minden olyan, a felek által tett ígéretet, melyek a felvásárlási célpont által kezelt adatállományok jövőbeni felhasználását, kezelését illeti. A Google által a témában kiadott nyilatkozat szerint ugyanakkor a tavaly novemberben bejelentett felvásárlási megállapodás nem a felhasználói adatokról, hanem a hardverről szól, így a cég szerint a Fitbit akvirálása élénkíteni fogja majd a versenyt azon a piacon, ahol jelenleg többnyire két cég, az Apple és a Samsung dominál.

A Fitbit felvásárlásáról az Európai Bizottság versenyügyi szerve július 20-i határidővel dönt. A vizsgálatnak alapvetően három kimenetele lehet: a szervezet feltétel nélkül hozzájárul a fúzióhoz, feltétellel járul hozzá a fúzióhoz vagy további, átfogóbb vizsgálatoktól teszi függővé a fúzió engedélyezését.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.