Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 9. 10:55

Kéretlenül irányított át partnerlinkekre a Brave böngésző

A cég plusz bevétel reményében nyúlt az affiliate linkekhez, azóta elnézést kért a felhasználóktól.

A 2016-ban megjelent, Chromiumra építő, nyílt forrású Brave böngésző elsősorban az adatvédelemre helyezett kiemelt hangsúlyával igyekszik megkülönböztetni magát a piacon - emiatt különösen fájdalmas a szoftver frissen napvilágot látott fiaskója, ugyanis mint kiderült, a böngésző egyes kriptovalutákkal foglalkozó weboldalak URL-jeit automatikusan partnerlinkekre irányította át, mintegy bevételkiegészítés gyanánt.

Az ügyről először a Decrypt számolt be, a lap szerint a Brave több kriptovaluta-oldalnál is alkalmazza az affiliate, azaz partnerlinkeket, beleértve a Binance, a Coinbase, a Ledger és a Trezor felületeit is. Így mikor egy felhasználó például a binance.us címet írja be a Brave keresősávjába, azt a böngésző automatikusan a megfelelő partnerlinkké egészíti ki. A felhasználót persze ez is a Binance oldalára továbbítja, miután azonban a hasonló hivatkozások bevételgenerálásra, illetve működéséből adódóan a felhasználók követésére is használhatók, használatuk élesen szembemegy a böngésző által képviselt értékekkel. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyakorlatról a Brave egyáltalán nem tájékoztatta felhasználóit - akiknek havi bázisa mintegy 15 millióra rúg.

braveill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Brendan Eich a Brave vezérigazgatója és társalapítója igyekezett gyorsan elnézést kérni a felhasználóktól a "hiba" miatt, hozzátéve, azt a fejlesztőcsapat már "javította". A vezérigazgató azt ígérte, a böngésző többé nem módosítja majd a beírt URL-eket. Eich nem tagadta, hogy új bevételi forrásként vezették be az affiliate linkek használatát, miután a böngésző csapata igyekszik "működőképes üzletet" felépíteni - jelenleg a Brave a felhasználóknak azok magánjellegű adatait tiszteletben tartó hirdetéseket szolgál ki, amelyekért azoknak blockchain tokeneket fizet. Mindenesetre az igazgató szerint a Brave számára nem létfontosságú a partnerhivatkozásokból befolyó bevétel.

Eich sietett hangsúlyozni, hogy a hivatkozások átirányítása során semmilyen felhasználói adatot nem szolgáltatott ki a böngésző, csupán magát a céget azonosította a partnerek felé - ettől függetlenül a cég kigyomlálta a kéretlen partnerlinkeket a szoftverből. A funkcionalitás egyébként több hónapja jelen volt a Brave-ben, és ahogy a vezérigazgató is igyekezett kiemelni, miután nyílt forráskódú szoftverről van szó, azt eddig is bárki láthatta.

a címlapról