Szerző: HWSW

2020. június 1. 00:00

CoroVent: ipari összefogással a koronavírus ellen

Globálisan számos, a koronavírus-járvány megfékezését célzó fejlesztést segítenek és gyorsítanak a Beckhoff technológiái.

Világszerte gőzerővel folyik a munka a koronavírus járvány megfékezésén, és persze a betegek minél hatékonyabb kezelésén. A világjárvány miatt számos egészségügyi eszköz lett hiánycikk, a védőmaszkoktól a lélegeztetőgépeken át a koronavírus tesztekig, amelyek gyors és lehetőleg költséghatékony pótlása létfontosságú a különböző országok helyenként extrém terhelés alatt lévő egészségügyi ellátórendszerei számára.

COROVENT

A probléma megoldására a Prágai Műszaki Egyetem Orvosbiológiai Karán a Karel Roubík professzor vezette, korszerű lélegeztetéstechnikával foglalkozó NVT-csoport (Non-conventional Ventilatory Team) a Beckhoff csehországi leányvállalatával, és több más céggel együttműködve állított fel egy 15 fős fejlesztőcsapatot – a formációnak pedig mindössze egy hét alatt sikerült létrehozni a CoroVent lélegeztetőberendezés tesztelhető prototípusát. A CoroVent kifejezetten a koronavírussal fertőzött páciensek speciális igényeihez készült, amivel a gép költségeit is sikerült alacsonyan tartani, hiszen így képességei is a koronavírus kezeléséhez szükséges funkciókra korlátozódhatnak.

5:50
 

(English subtitles) CoroVent - pulmonary ventilator for Covid-19 patients

Még több videó

A Beckhoff a CoroVent vezérlőrendszerének megtervezését és biztosítását vállalata magára. Ahogy a cseh leányvállalat ügyvezető igazgatója, Tomáš Halva elmondta, egyetlen hétvége alatt sikerült megtervezniük a vezérlőrendszert és az ahhoz szükséges szoftvert, amely rendkívül egyszerűen kezelhető, ezért külön szakképesítés nélkül is használatba vehető. Ezzel a berendezés gyorsan üzembe állítható a kórházakban, anélkül hogy a személyzetnek összetett képzésre lenne ahhoz szüksége.

A CoroVent a közelmúltban a páneurópai, összesen több mint 20 ezer résztvevő csapattagot megmozgató EUvsVirus hackathonon is előkelő helyet ért el, a lélegeztetőberendezések kategóriájának élén. Azóta a lélegeztetőgép tömeggyártása is megkezdődött.

GLOBÁLIS HARC A JÁRVÁNY ELLEN

A CoroVenthez kapcsolódó fejlesztésekkel párhuzamosan a Beckhoff több más orvostechnológiai projektbe is bekapcsolódott, Németországban például ipari PC-ket biztosít az újonnan gyártott, összetett lélegeztetőgépek gyártásához és teszteléséhez, továbbá az eszközökhöz szükséges vezérlőszerkények kialakításában, az összeszerelésben és az eszközök megfelelő programozásában is együttműködik a lélegeztetőgépeket gyártó céggel. Utóbbi egyébként egy német családi vállalkozás, amely a német szövetségi kormány felkérésére mintegy 10 ezer lélegeztetőgépet gyárt le az ország intenzív osztályai számára. A Beckhoff svájci leányvállalata is aktívan segítséget nyújt a szegmensben, ugyancsak egy lélegeztetőgépeket gyártó, illetve egy diagnosztikai koronavírus teszteket készítő céget is támogat.

A tesztekre az Egyesült Államokban különösen nagy szükség van, miután az országban az elmúlt időszakban drámaian megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Hogy a vírus terjedésével rohamosan növekvő tesztelési igényt ki tudja szolgálni, egy teszteket gyártó amerikai cégnek a gyártókapacitás bővítésében ipari PC-ivel a Beckhoff segít.

A koronavírus-járvány miatt világszerte megjelenő maszkhiányt sem kell valószínűleg senkinek bemutatni, sok helyen heteken keresztül alig lehetett megfelelő védelmi besorolású egészségügyi maszkokhoz jutni, az irdatlan kereslet miatt felkorbácsolt árak pedig még ma is érződnek. A maszkokra való igény pedig nem látszik csökkenni, főként miután világszerte egyre több helyen, így a boltokban és a tömegközlekedésen is kötelezővé vált a viseletük.

A maszkok gyártásához szükséges berendezéseket fejlesztő kínai Booltech is a Beckhoff PC-alapú rendszereihez, illetve TwinCAT és EtherCAT technológiáihoz fordult, és a Beckhoff kínai leányvállalatával együttműködve alig két hét alatt tervezte meg az N95-ös maszkokhoz szánt gyártógépeket. Jól látszik, hogy az ipari PC megoldásokkal a különböző szegmensekben dolgozó vállalatok a krízishelyzetben is gyorsan tudnak reagálni a felmerülő igényekre, akár egészen drasztikusan lecsökkentett fejlesztési idők mellett.

[A Beckhoff Automation megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról