Szerző: Koi Tamás

2020. április 29. 09:29

Az Oracle-től is bérel kapacitást a Zoom

Jelentős mértékben bővíti szerverkapacitását a Zoom videokonferencia-platform a december óta exponenciálisan növekvő forgalom hatására. A cég a héten az Oracle-lel kötött megállapodást a felhőalapú megoldások használatára.

Újabb jelentős felhős partnerrel kötött együttműködési megállapodást a világ jelenleg talán legdinamikusabban bővülő videokonferencia-platformja, a Zoom. A cég kedden közölte, hogy meglévő partnerei mellett mostantól az Oracle felhőalapú háttérrendszereit is fel fogja használni annak érdekében, hogy az immár több mint 300 milliós - és továbbra is töretlenül bővülő - ügyfélbázis által generált forgalmat kezelni tudja.

A Zoom sikertörténetének kezdete gyakorlatilag egybeesik az új koronavírus fertőzés világjárvánnyá teljesedésével. Ahogy százmilliók szorultak be a négy fal közé, a videokonferencia-platformokra őrült mód megnőtt az igény, legyen szó otthoni munka vagy éppen tanulás támogatásáról. A növekedési ütemet jól jelzi, hogy a cég tavaly decemberben még alig 10 millió ügyféllel rendelkezett, mára a felhasználók ennek a harmincszorosa.

zoom_eric_yuan2
A ZOOM ügyvezetője, Eric Yuan a cég tavalyi tőzsdei bevezetésekor

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ekkora növekedést nem triviális feladat kezelni, legyen szó kapacitásháttérről vagy éppen a felhasználó adatok biztonságról. Utóbbi kapcsán a Zoomot az elmúlt hetekben számos támadás érte, a platform üzemeltetői pedig sűrű elnézéskérések közepette megígérték, hogy a következő hónapokban minden funkciófejlesztést a biztonsági fejlesztések mögé helyeznek. A vállalat ezzel együtt szakértők véleménye szerint példásan gyorsan reagált a legfontosabb felmerülő aggályokra, a Zoom kliens legutóbbi, 5.0-s verziója pedig pont ezen a téren hozott jelentős fejlődést.

Hasonlóan kínos lehet, hogy ha a platform üzemeltetői által bérelt számítási vagy hálózati kapacitás nem győzi a rohamot, ami számos bosszúságot okozhat a rendszer használóinak, a megszakadó meetingektől kezdve a szaggató videókon át egészen az akár szaggatottan megjelenő írott szövegig. A Zoom a kapacitásproblémák elkerülése érdekében kötött most szerződést az Oracle-lel, így a cégnek mostanra gyakorlatilag az összes nagy felhős platformszolgáltató a partnere, beleértve az Amazont és a Microsoftot.

A megállapodással kapcsolatosan nem bocsátkoztak különösebb részletekbe a felek, mindössze annyit árultak el, hogy több millió Zoom felhasználó forgalmát viszik majd el az Oracle szerverei, mely naponta nagyjából 7 millió gigabájtnyi adattömeg kezelését jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról