Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 10. 10:35

A Brave is hadat üzen az online fingerprinting megoldásoknak

A böngésző véletlenszerű értékekkel zavarná össze a felhasználók követését célzó scripteket.

A Firefox után a Brave böngésző is felveszi a harcot a felhasználók online követésére szánt fingerprinting eljárásokkal - noha annak fejlesztőcsapata más szemszögből közelíti meg a problémát, mint a Mozilla.

Az adatvédelmi szempontból is erősen vitatható fingerprinting megoldások az egyes készülékek egyedi tulajdonságai alapján vesznek "ujjlenyomatot" a felhasználóról. A scriptek ehhez olyan adatokat gyűjtenek be, mint a kijelző felbontása, az adott számítógép vagy okostelefon konfigurációja, az operációs rendszer típusa, vagy akár a telepített betűkészletek listája, ezek kombinációjával pedig aztán kifejezetten pontosan be tudják azonosítani az adott felhasználót a böngészés során. A megoldás azért különösen aggályos, mert azzal a felhasználók hosszú időn keresztül követhetők, még akkor is, ha rendszeresen törlik böngészési adataikat, vagy épp privát böngészést használnak. Noha a különböző webes szabványokért felelős testületek egyhangúlag kimondják, hogy kifejezetten káros gyakorlatról van szó, az mégis évről évre elterjedtebbé válik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Brave megoldása az egyes weboldalak működésének veszélyeztetése, illetve engedélykérések nélkül ígér védelmet a felhasználók számára - ehhez pedig a fingerprintinghez használt bizonyos paramétereket véletlenszerű értékekkel helyettesíti, persze vigyázva rá, hogy az oldalak működését ne befolyásolja. A random kiosztott értékekkel a böngésző minden munkamenet, sőt, minden meglátogatott oldal esetében egyedi "ujjlenyomatot" kap, meggátolva a weboldalakon átívelő követést.

A randomizációra építő fingerprinting blokkolás egyelőre tesztfázisban van, azt az érdeklődők a böngésző legfrissebb Nightly kiadásában próbálhatják ki. A tervek szerint a megoldás még idén bekerül a Brave stabil verziójába is. Idén év elején a Mozilla is bejelentette saját blokkolási megoldását, az ugyanakkor a véletlenszerű értékek kiszórása helyett egy a Disconnecttel együtt épített adatbázis alapján blokkolja a cross-site-tracking, illetve fingerprinting eljárásokat használó cégekhez tartozó doméneket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról