Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 10. 12:05

A Motorola Razr is a hajtogatható kijelzők gyermekbetegségeivel küzd

A hajlítható kijelzős clamshell telefon speciális zsanérrendszere és kijelzője kapcsán is felbukkantak az első problémák.

A Motorola Razr sem menekülhet a hajtogatható kijelzők gyermekbetegségei elől, alig egy-két nappal a készülék rajtja után már felbukkantak az eszköz első problémái. Az eszköz bemutatkozásakor annak összetett zsanérmechanikája, amely aránylag kényelmes helyet biztosít a kijelző behajtásához, és papírforma szerint a panel a Samsung Galaxy Foldnál tapasztalt gyűrődését is enyhíti, kifejezetten biztatónak látszott, most azonban úgy tűnik, mégsem ez lesz az új generációs clamshell-zsanérok Szent Grálja.

Elsőként a CNET vette górcső alá a készülék időtállóságát, a lap ehhez ráadásul egy automata hajtogatógépet is bevetett. Az oldal 2018-as felmérése szerint egy átlagos (amerikai) felhasználó naponta 52 alkalommal veszi elő a telefonját, ami egy évben közel 19 ezer nyitás-csukás ciklust jelent. Persze vannak akik ennél jóval gyakrabban pillantanak rá készülékeikre - az is igaz ugyanakkor, hogy a Razr külső kijelzőjének hála az értesítések gyors ellenőrzéséhez nem kell feltétlenül kinyitni a telefont. A lap így a viszonylag biztonságos 100 ezer hajtási ciklust tűzte ki célul a géppel - de csak 27 ezerig jutott, mielőtt a zsanérrendszer felmondta volna a szolgálatot. Ez az átlagos felhasználónál így kevesebb mint másfél éves használatot jelent.

motorazr

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár a hajtogatóautomata 27 ezernél feladta a harcot, kézzel továbbra is összehajtható volt a telefon némi plusz erőfeszítéssel, az ugyanakkor a CNET leírása alapján egyértelmű volt, hogy valami már nem működött megfelelően az összetett zsanérszerkezetben. A kijelző a zsanér megkínzása után is változatlanul használható maradt, noha feltűnt rajta két új, kisebb gyűrődés is. Az automata tempós nyitásai-csukásai mindenesetre nem fedik le teljesen a valós használatot, így a teszt nem jelenti feltétlenül, hogy egy bő év után az eszköz felmondja a szolgálatot.

A kilátásokat ugyanakkor nem javítja, hogy az Ars Technica több eszközről is értesült, amelyek zsanérjai már a kicsomagolást követően is észrevehetően nyikorogtak, illetve több videó is körbejárta a Twittert, amelyeken a boltokban kiállított, kijelzőiken halott pixelekből álló csíkokat viselő Razr modellek láthatók. A Motorola Razr sem mentes tehát az új technológia első problémáitól, ami most különösen fájdalmas lehet a gyártónak, miután a napokban mutatkozik be fő versenytársa, a Samsung második hajtogatható okostelefonja, amely ugyancsak clamshell kialakítást kap.

a címlapról