Szerző: Habók Lilla

2020. február 3. 09:40

Az Amazon naplóz minden leütést a Kindle olvasókon

A vállalatnak elég jó érvei vannak, hogy miért szükséges tárolnia a felhasználók minden egyes érintését a Kindle olvasókon, mégis ijesztő gyakorlatnak tűnik.

Múlt héten Adrianne Jeffries tweetje rámutatott, hogy az Amazon Kindle olvasója naplózta minden esetben, ha a készülékhez hozzáért. Így 90 ezer sornyi adatot tudott a felhasználó letölteni magáról a "Devices.Kindle.Reading.Actions" táblán keresztül. Az adattáblában szerepelnek többek közt az időbélyegek, a könyv neve, a tevékenység típusa vagy hogy az olvasó mikor ért egy fejezet végére és mikor kezdett egy újat. Azaz a vállalat pontosan tudja, hogy mondjuk egy olvasó átlagosan mennyi idő alatt fut át egy oldalt, vagy hogy milyen könyvekkel szokott többet időzni.

amazon_kindle_adatok

Az Amazon pár nyomós érvvel hozakodott elő, hogy a kényelmi funkcióinak eléréséhez miért szükséges a naplózás - foglalja össze a The Verge. A legfontosabb érv mind közül a Whispersync funkció fenntartása, amelynek következtében a felhasználók akkor is tudják követni hol tartanak egy könyvben, ha közben készüléket váltanak, például e-olvasóról mobil appra. A Reading Insights funkció pedig a célok elérését követi, és segít az olvasónak megünnepelni a mérföldköveket, mondjuk ha egy könyv felén már túljutott vagy elolvasott bizonyos mennyiségű könyvet.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Egy másik indok a tevékenységek naplózására a szokásos "általános szoftverfejlesztés", amelyet az Amazon szintén alátámaszt pár példával. A fejelsztők észrevették, hogy az olvasók gyakran oda-vissza lapozgatnak az oldalak között, mint mikor a hagyományos könyvben szeretnének kikeresni egy bizonyos részeletet. Ezért a cég különböző navigációs funkciókat vezetett be, úgy mint az oldalak folyamatos pörgetésének lehetősége, sok oldal megjelenítése egyszerre vagy lapozás közben az aktuális oldal behelyezése indexképként a bal alsó sarokba.

Az Amazon nem árulta el, hogy pontosan meddig szokta megtartani a felhasználók vonatkozó adatait. A cég válasza szerint addig, míg az Adatvédelmi Nyilatkozatba foglalt célokat teljesíti. Sok felhasználó szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy egy Amazon méretű cég a felhasználói olvasási szokásainak birtokába jut. Mindenesetre az olvasók igényelhetik a vállalattól az adataik törlését és kikapcsolhatják a Whispersync funkciót a beállítások között. Továbbá a problémára néhányan egyéb kerülőutakat is próbáltak kidolgozni, mint például a távirányítós lapozás.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról