Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 18. 13:06

Felvásárolják a LogMeInt

4,3 milliárd dollárért cserél gazdát a magyar alapítású, távoli felügyeletére és menedzselésére alkalmas szoftvereket fejlesztő LogMeIn.

A céget részvényenként 86,05 dolláros árfolyamon vásárolják fel az Evergreen és Francisco Partners magántőke-befektetői csoportok. A LogMeIn szerint az említett árfolyam nagyjából 25 százalékkal múlja felül a szeptember 18-i szintet, melyet követően egyre több helyen ütötte fel fejét a felvásárlás lehetőségének híre, fokozatosan feljebb srófolva az árfolyamot. A tranzakció jövő év közepén zárulhat le, amennyiben a szükséges összes jóváhagyást sikerül időben megszerezni.

Bill Wagner, a LogMeIn elnök-vezérigazgatója szerint vállalata ára remekül mutatja annak magas értékét, a befektetők pedig jelentős megtérülésre számíthatnak. Ahogy az ilyenkor jellemzően lenni szokott, a CEO optimista, hogy az Evergreen és a Francisco Partners befektetése biztos alapot jelent vállalata növekedéséhez. Bár felvásárlásról szóló hivatalos közlemény erről nem tesz említést, tőkebefektetőkről lévén szó, a tranzakció várhatóan nem befolyásolja majd számottevően a LogMeIn rövidtávú (és akár középtávú) működését.

logmein

A Francisco Partners ismert szereplője az IT piacnak, az elmúlt években több hasonló befektetést is eszközölt a magántőke-befektető. 2006-ban a projektmenedzsment-szoftverek atyjaként is emlegetett Primaverában szerzett jelentős részesedést a csoport, amelyet két évvel később az Oracle vásárolt fel. 2007-ben az STMicroelectronics és az Intel flash memóriagyártó Numonyx vegyesvállalatába fektetett 150 millió dollárt a társaság, amit pár évvel később a Micron vásárolt meg 1,27 milliárd dollárért. 2010-ben a Novell felvásárlásánál is ott volt a Francisco Partners, mely a Golden Gate Capitallal közösen szerezte meg a céget 450 millió dollár fejében. A Dellről pár éve levált Questben ugyancsak nyakig benne van a Francisco Partners, amely így a szintén magyar kötődésű One Identity (korábbi BalaBit) egyik tulajdonosa is. Ezek alapján nem nehéz elképzelni, hogy a magántőke-befektető pár év múlva (magasabb áron) továbbad a LogMeInen, arról azonban egyelőre csak találgatni lehet, hogy addig milyen átalakításokon mehet át a legújabb szerzemény.

Magyar gyökerek

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A LogMeInt 2003-ban alapította egy magyar programozó, Anka Márton, aki korábban az Uproar online játékhálózati vállalkozásban működött közre, míg a Vivendi fel nem vásárolta azt. Az eredetileg 3am Labs néven induló cég elsődleges fejlesztőközpontja Budapesten található, az alapítást követően nem sokkal azonban az Egyesült Államokba települt át a székhelye, a Massachusetts állambeli Woburnba, Boston közelébe, hogy ezzel segítse a befektetői és iparági kapcsolatok kiépítését - a vállalat irányítása ezzel nemzetközi, főleg angolszász kézbe került. A vállalat globálisan ma már több mint 3500 embert foglalkoztat, és Budapestet követően 2008-ban Szegeden is nyitott egy fejlesztési központot. Időközben külföldön is terjeszkedett a LogMeIn, amelynek így Londonban, Dublinban, Sydneyben, illetve az indiai Bangalore-ban is van irodája.

A LogMeIn 2016-ban egyesült a Citrixről leváló GoTo üzletággal. A LogMeIn 1,8 milliárdnyi saját részvénnyel vásárolta meg a jelentős bevétellel rendelkező, szoftverszolgáltatásokban utazó versenytársat. A GoTo üzletághoz tartoztak a Citrix egyes online szolgáltatásai, mint a GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper és OpenVoice, amelyek révén a Citrix a LogMeIn egyik legnagyobb konkurense volt. A kombinált cég ezzel kiváló pozíciókba került saját core piacain, a párhuzamos tevékenységek leépítésével pedig az egyesített ügyfélkört már sokkal alacsonyabb költségszint mellett lehet kiszolgálni.

Az egyesülés mellett az elmúlt években több felvásárlást is eszközölt a LogMeIn. A Zamurai kollaboratív rajztábláját 2015-ben szerezte meg a cég, amelyet a szélesebb körben ismert Lastpass jelszókezelő és identitásmenedzsment szoftver követett mintegy 110 millió dollárért cserébe, így bővítve kompetenciáját. 2017-ben az izraeli Nanorep következett. A 45 millió dollárért megszerzett startup kimondottan chatbotokra specializálódott, így abszolút illeszkedett a LogMeIn Bold360 nevű digitális ügyfélkapcsolati rendszeréhez. 2018-ban a utahi alapítású, egységes kommunikációs szolgáltatásokban (Unified Communications-as-a-Service, UCaaS) utazó Jive Communications került célkeresztbe, amelyért 342 millió dollárt fizetett ki a szoftvercég, jelentősen bővítve vállalati kollaborációs portfólióját.

A LogMeIn árbevétele a legutóbbi negyedévben 317 millió dollárra emelkedett, a megnőtt sales- és marketingkiadások, illetve az átstrukturálás költsége miatt azonban a nyereség 12,7-ről 5,1 millió dollárra esett. A felvásárlás megerősítésére bő 4 százalékkal nőtt a cég papírjainak értéke, a jelenlegi 86 dolláros összeg ugyanakkor még így is elmarad a február közepei 96 dollártól, illetve a 2018 márciusában regisztrált 126 dolláros csúcstól.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról