Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 10. 09:18

OEM-ek: botrányos az Intel kiszolgálása

Mélyponton van az Intel tavaly ősz óta tartó ellátási problémája. Iparági információk szerint a chipgyártó nagyjából 2 hónapos csúszással képes kiszolgálni kiemelt partnereit.

A kialakult példátlan állapot miatt az OEM-ek egyre elégedetlenebbek és türelmetlenebbek. Egyes szereplők várakozásai szerint az Intel legkorábban már csak valamikor jövő év második felében szedheti össze magát, melyet látva egyre több OEM kezdett el dolgozni AMD-s termékpaletta építésén. A DigiTimes szerint a chipgyártó problémája miatt a gyártópartnerek kénytelenek voltak 2020-ra eltolni egyes termékeik piaci rajtját, kényszerűen kihagyva a jellemzően magasabb forgalommal kecsegtető ünnepi szezont. Mindeközben az Intel egy bő 6 éves, 22 nanométeres terméket porolt le, így próbálva enyhíteni a 14 nanométeres gyártósorok elégtelen kapacitását.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Tom Sweet, az AMD-s szempontból legkonzervatívabb gyártó, a Dell pénzügyi igazgatója a Yahoo Finance kérdésére elmondta, hogy vállalata fontolgatja az AMD-s partneri megállapodás kiterjesztését. Sweet szavai alapján jelenleg az AMD releváns termékpalettájának kiértékelésén dolgoznak. Bár a Dell évek óta árul AMD-s termékeket, ez jellemzően a kínálat egy nagyon kicsi szegletében testesül meg, elsősorban olcsóbb, belépőszintű konfigurációk formájában.

A fejlemény pikantériája, hogy tavaly tavasszal John Roese, a vállalat műszaki igazgatója elmondta, a Ryzen és Epyc termékek pozitív piaci fogadtatása ellenére a Dell nem bővíti AMD processzoros termékpalettáját. Roese arra hivatkozott, hogy az Intel túlságosan nagy szereplő, mely az AMD-vel szemben komoly, szerteágazó termékportfólióval rendelkezik, ennek fényében pedig utóbb említett cég csak másodhegedűs lehet.

amd_ryz_(1)

Időközben azonban még kisebbre záródott az AMD és az Intel közötti olló, amit utóbbi fél ellátási problémája csak tetézett. Mindez most odáig vezethet, hogy a Dell fennállása óta először előtérbe helyezheti az Intel legfőbb konkurensét. Ez annak fényében is érdekes, hogy AMD és a Dell sosem ápolt szoros kapcsolatot. Az idegenkedés gyökerei egészen a processzortervező mindeddig legnagyobb diadalát hozó, első Athlon 64-ekig és Opteronokig nyúlik vissza. Az előző évtized első felében piacra került sikertermékekre ugyanis végül semmilyen rendszert nem épített a Dell, e helyett viselve a több szempontból is gyengébb Intel Pentium és Xeon processzorok hátrányait, hűen kitartott régi beszállítópartnere mellett.

Mint később kiderült, a lojalitás hátterében nem pusztán bajtársi becsület húzódott. Az AMD 2005-ben trösztellenes pert indított az Intel ellen, mondván: a legnagyobb processzorgyártó törvénytelen eszközökkel tartja távol a PC-gyártókat az AMD processzorok használatától, illetve megtorló intézkedéseket vezetett be azokkal szemben, akik mégis AMD-alapú rendszereket forgalmaznak. Az érintettek listáján a Dell neve is szerepelt. Egy 2004 februári belső levélben az állt, hogy az Intel legalább egy negyedévre beszüntetett volna mindenféle árkedvezményt, ha a gyártó AMD-alapú gépeket forgalmazásába kezdett volna. Ráadásul a processzorgyártó még így is elvárta volna, hogy Dell üzleti gépekben ne jelenjen meg az AMD, vagy ha mégis, kevesebb, mint 20 százalékban - vagy totális háború a következmény.

Az ügy kezdete után nagyjából egy évvel a Dell meggondolta magát, az Intelhez mindaddig hűen ragaszkodó cég 2006 őszén néhány tessék-lássék termék formájában AMD-s PowerEdge szerverekkel, illetve pár darab PC-vel jelentkezett. Az időzítés elsőre meglehetősen furcsának hatott, hisz nem sokkal korábban jelentek meg az Intel Core 2-es processzorai, amelyek az első vastag szögeket verték be az Athlonok és Opteronok koporsóiba. A hirtelen jött partnerség mögött egyesek politikai döntést véltek felfedezni, arra utalva, hogy a Dell vezetése a befektetők, a szakma, valamint az esetleges versenyjogi vizsgálatok felől érkező nyomás hatására döntött az AMD mellett, nem pedig üzleti okok miatt. Mindezek tükrében érdekes kérdést vet fel, hogy a Dell jelenleg mennyire komolyan gondolja az AMD-s közeledést, hisz az sem zárható ki, hogy a háttérben csak nyomásgyakorlás áll.

Vissza 22 nanométerre

A kínos problémát Bob Swan, a vállalat elnök-vezérigazgatója is érintette a legutóbbi pénzügyi eredményeket taglaló konferenciahívásban. Swan szerint vállalata a piaci elemzőkkel karöltve becsülte alá az idei igényeket, amelyeknek most a partnerekkel együtt isszák a levét. A chipgyártó természetesen továbbra is elsősorban szerényebb profittal kecsegtető PC-s processzorok kárára, illetve a konkurens AMD örömére igyekszik egyensúlyozni termelését.

Mi sem mutatja jobban az Intel problémájának mélységét, hogy a 2013 harmadik negyedévében megjelent Pentium G3420 gyártása újraindult. A belépőszintű asztali processzor 22 nanométeres csíkszélességére épül, az Intel pedig úgy fest, az alsóházban tomboló készlethiány miatt talált érdeklődőt bő 6 éves termékére, amelyet minden bizonnyal valamely OEM gyártó kérésére kapart elő a fiók mélyéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról