Szerző: Koi Tamás

2019. november 8. 11:39

Elsőként Romániában indított 5G-szolgáltatást az Orange

Átadta az első kereskedelmi 5G-s hálózatot az előfizetőknek Európában a France Telecom, mely Orange márkanéven szolgáltat számos országban. A cég a kereskedelmi rajthoz Romániát szemelte ki, ahol az Orange mellett a Vodafone és a DIGI is rendelkezik már 5G-s hálózattal.

Európai hálózatában elsőként Romániában kapcsolta be a kereskedelmi 5G-szolgáltatást a France Telecom, mely tucatnyi piacon van jelen Orange márkanevű szolgáltatásaival. A tegnapi rajtot követően a szolgáltató román leányvállalatának újgenerációs hálózata három nagyvárosban, a főváros, Bukarest mellett Kolozsváron és Iasi-ban érhető el, a további bővítésekre pedig előreláthatóan jövőre kerül sor.

A bekapcsolást kísérő sajtótájékoztatón Ramon Fernandez, a France Telecom vezérigazgató-helyettese elmondta, a szolgáltatónak kézenfekvő választás volt Románia, mely az egyik meghatározó piaca a távközlési multinak. Az Orange 22 éve van jelen az országban, ahol jelenleg a legnagyobb mobilszolgáltatónak számít, mintegy 10,3 millió aktív előfizetővel - nem sokkal megelőzve a Vodafone helyi leányvállalatát, mely éppen csak átlépi a tízmilliós küszöböt. A cég '97-es megjelenése óta mintegy 3,5 milliárd euró értékben ruházott be Romániában - beleértve a mostani 5G-s hálózatépítés költségét, illetve az azt közvetlenül megelőző frekvenciaértékesítési eljáráson kifizetett licencdíjakat.

orange_logo2

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Orange az illetékes román hatóság idei frekvenciaaukcióján összesen 115 MHz-nyi spektrumhoz jutott hozzá a 3,4-3,6 GHz-es sávban, melyre a cég 5G-s rádiós hálózata jelenleg kizárólagosan épül. A mérések és műszaki specifikációk alapján ilyen spektrummennyiséggel nem lehetetlen elérni az 1,2 Gbps -nyi cellakapacitást, de még az átlagos letöltési sebességértékek is 600 Mbps körül mozognak a cég állítása szerint.

Az Orange nem az első román szolgáltató, mely 5G-s kereskedelmi hálózatot indított az országban. A Vodafone Románia május közepén élesítette a szolgáltatást Bukarest legforgalmasabb csomópontjain, illetve az év végére további városok lefedését ígéri. Június végén pedig a hazánkban is jelen lévő DIGI kapcsolta be az első 5G-s állomásait szintén Bukarestben, nem sokkal később pedig Nagyváradon, Kolozsváron, Konstancában és Mamaiában is elindulnak az első új generációs cellák. A DIGI a tervek szerint idén további román városokban, így egyebek mellett Brassóban, Temesváron és Nagyszebenben is elérhetővé teszi majd a szolgáltatást.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról