Szerző: Koi Tamás

2019. június 28. 10:26

Elindult a DIGI 5G-s hálózata Romániában

Június végén bekapcsolta első 5G-s bázisállomásait Romániában a DIGI - jóllehet a szolgáltatónál még nincsenek kész a kereskedelmi díjcsomagok, illetve az első 5G-s készülékek még nem kerültek a boltokba, az operátor szerint mindkét hiányosságra lesz megoldás néhány héten belül.

Tegnap bekapcsolta első 5G-s bázisállomásait a DIGI a román főváros központjában, jóllehet mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy a társaság ügyfelei azonnal használatba vehetik az új technológiát. Az operátor már megkezdte a "DIGI Mobil 5G Smart" fantázianevű tarifa kidolgozását, illetve az első 5G-s készülékek is előrendelhetők, így néhány héten belül ténylegesen is megkezdődhet a kereskedelmi 5G szolgáltatás cégnél.

A szolgáltató technológiai partnereivel karöltve tegnap újságírók, valamint a helyi illetékes hatóság képviselői előtt demonstrálta az új generációs hálózatban rejlő lehetőségeket - a cég ehhez egy a későbbiekben kereskedelmi forgalomba kerülő okostelefont, a Xiaomi Mi Mix 3 5G-t használt. Az első 5G-s állomások technológiai hátterét a szolgáltató régi partnere, az Ericsson biztosította, a cég 5G-s hálózatában ugyanakkor a Huawei és a Nokia berendezései is megtalálhatóak lesznek. Akárcsak a korábbi 5G-s telepítések esetén, úgy ezúttal az az 5G NR (New Radio) szabványra épül a hálózat, vagyis az 5G-s rádiós közeg a 4G-s háttérrendszert használja - ugyanezt a szabványt alkalmazza többek közt az összes jelenlegi magyarországi teszthálózat.

digiro_5g

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az első 5G-s bázisállomásokat Bukarestben kapcsolta be az operátor, az ígéretek szerint ugyanakkor a következő hetekben többek közt Nagyváradon, Kolozsváron, Konstancában és Mamaiában is elindulnak az első új generációs cellák. A DIGI az ősz elején további városokban, így egyebek mellett Brassóban, Temesváron és Nagyszebenben is elérhetővé teszi a szolgáltatást. Arról egyelőre nincs információ, hogy a szolgáltató pontosan milyen frekvenciasávban nyújtja az 5G-s szolgáltatást, a román 5G-s aukció ugyanakkor a magyarhoz hasonlóan az idei év második felében várható, a hálózat(ok) bővítési üteme várhatóan csak ezt követően gyorsul fel jelentősen a piaci igények függvényében.

Romániában ráadásul még csak nem is a DIGI az első olyan szolgáltató, mely generációt váltott: A Vodafone Románia május közepén élesítette a szolgáltatást Bukarest legforgalmasabb csomópontjain, illetve az év végére további városok lefedését ígéri. A Vodafone helyi leányvállalatánál már kapható 5G-s készülék (a fentebb is említett Xiaomi Mi Mix 3 5G), illetve 5G-s tarifákra is lehet szerződni az operátornál. A korlátlan adatot, belföldi percet és SMS-t tartalmazó Red Infinity 17 díjcsomag havi 17 euróba (napi árfolyamon számolva kb. 5500 Ft), a korlátlan adatot, EU-s nemzetközi és belföldi percet és SMS-t, valamint havi 1 GB-nyi, a világ összes országában felhasználható roaming adatforgalmat biztosító Red Infinity 25 tarifa pedig havi 25 euróba (kb. 8200 Ft) kerül.

Mi várható itthon a DIGI-nél?

A DIGI Magyarország a mobilszolgáltatás egy hónappal ezelőtti bevezetésekor leszögezte, hogy 5G-s szolgáltatásokat is fejleszteni kíván, ugyanakkor a kereskedelmi bevezetéssel alighanem megvárja a cég az idén esedékes frekvenciaaukció őszi lezárását. Ekkor derül majd ki, hogy a magyar mobilszolgáltatók milyen, 5G-s szolgáltatások nyújtására is alkalmas spektrumhoz jutnak hozzá, és vélhetően ezt követően azonnal meg is indulhat több operátornál a kereskedelmi 5G-szolgáltatás. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról