Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 4. 14:47

Búcsút int az értesítési engedélykéréseknek a Firefox

A böngésző jövőre egy kis méretű ikonba száműzi a sokszor bosszantó, felugró kérelmeket - amelyeket felhasználóinak elsöprő többsége elutasít.

Hamarosan leszámol a felugró értesítési engedélykérésekkel a Firefox: a Mozilla a ZDNetnek elárulta, a böngésző jövő januárban érkező, 72-es főverziójából kigyomlálja a sokszor bosszantó popupokat, amelyeket egy az URL sáv mellett elhelyezett, jóval diszkrétebb ikonnal helyettesít. A megoldással a Firefox Nightly verzióit használók már találkozhattak, a stabil kiadásban azonban a fejlesztők még nem élesítették azt.

Az értesítésekre vonatkozó engedélykérések már a böngésző 2013-ban kiadott 22-es főverziója óta jelen vannak a Firefoxban, ugyanakkor a Mozilla statisztikái alapján azoknak szinte egyáltalán nem sikerült rávenni a felhasználókat, hogy bekapcsolják az oldalak értesítéseit: a cég szerint a felhasználók mintegy 97 százaléka vagy blokkolta az értesítéseket a popup megjelenését követően, vagy egyszerűen bezárta a felugró engedélykérést. Ennek fényében nem meglepő, hogy a böngésző fejlesztőcsapata inkább nem fárasztaná tovább a felhasználókat, és a megjelenő üzenetet egy az URL sáv bal szélén elhelyezett szövegbuborék ikonra cseréli, amelyet mozgó animációval teszi feltűnőbbé, ha az adott oldalnak még függőben lévő engedélykérése van.

ffoxill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel együtt a több mint hat éve bevezetett, az értesítések előtt utat nyitó Notifications API nem megy sehová, azt továbbra is használhatják majd az oldalak készítői, hogy jelezzék a felhasználóknak az új tartalmakat, az adott lap bezárása után is - noha az újítással a Firefoxban valószínűleg a felhasználóknak az a három százaléka is tovább zsugorodik majd, akik eddig rábólintottak az értesítésekre.

A lépés azért is fontos, mert az értesítések biztonsági kockázatokat is hordoznak, a rosszindulatú weboldalak azokat kihasználva azután is bombázhatják a felhasználókat kockázatos tartalmakkal, phishing oldalakra vagy akár malware letöltésekre mutató hivatkozásokkal, hogy a látogatók elhagyták az adott weblapot. Azzal, hogy a Firefoxból a fejlesztők jövőre száműzik a felugró értesítésekre vonatkozó engedélykéréseket, az értesítési spam jelentette kockázatokat is konszolidálja - a böngészők között elsőként. Nem lenne meglepő azonban, ha a későbbiekben a konkurens szoftverek is a Mozilla nyomdokaiba lépnének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról