Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 8. 13:15

Nem örülhet mindenki a Radeon RX 5500-nak

Némileg rendhagyó módon mutatta be Radeon RX 5500 videokártyáját az AMD: a középkategóriát célzó terméket első körben csak az OEM partnerek kapják meg, az egyedileg összeállított asztali PC-s tábor számára csak valamikor a következő hónapokban lesz elérhető a VGA. 

A Navi architektúrára alapozó RX 5500-zal a Full HD felbontásban "ragadt" réteget célozza a tervezőcég, mely a saját oldaláról a több mint 3 éves RX 480-hoz hasonlítja friss termékét. Az asztali rendszerek mellett a notebookokban is megjelenik a GPU, Radeon RX 5500M néven.

rx5500dt

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vadiúj középkategóriás videokártyán a Navi grafikus architektúrára épülő második chipdizájn debütál. A Navi 14 kódnevű fejlesztés (vélhetően) 24 CU-t (Compute Unit), 96 textúrázóegységet, illetve 32 ROP egységet tartalmaz. A memóriabusz szélessége a kategóriának megfelelően 128 bites, a kontrollert pedig már GDDR6 szabványú chipekhez igazította az AMD, a kategóriában elsőként. Ennek előnye, hogy mindössze 4 darab memóriachippel is viszonylag magas, az RX 5500 esetében például 224 GB/secundumos sávszélességet értek el a tervezők. A Navi 14 lapka 6,4 milliárd tranzisztort tartalmaz, amelyhez a TSMC 7 nanométeres technológiájának hála mindössze egy 158 mm2 területű szilícium szükséges. Az élvonalbeli csíkszélesség ugyanakkor a magasabb költségek mellett most más hátrányt is jelenthet, a TSMC kapacitása ugyanis az év végi hajrá miatt jelenleg igen szűkös, amely akár a szóban forgó RX 5500 rendhagyó megjelenését is magyarázhatja.

Az OEM-eket célzó Radeon RX 5500-re egy (vélhetően) csonkított, 22 darab CU-t (és 1408 Stream Processort) kínáló chip került 88 darab textúrázóegység mellett. Az alapórajel egyelőre nem derült ki, az AMD által csak "Game Clockként" emlegetett frekvencia azonban 1717 MHz, a maximális (boost) érték pedig 1845 MHz. A GDDR6-os memória sebessége 14 Gbps, kapacitása viszint már nem egyértelmű. Az AMD 8 gigabájtos maximális értékről beszél, ami ezzel természetesen kisebb, például 4 gigabájtos kapacitást is jelenthet, illetve vélhetően jelenteni is fog számos esetben. A kártya fogyasztásáról meglehetősen zavarosan nyilatkozott az AMD. A hivatalos prezentációban semmiféle említés nincs az értékről, később azonban 110 és 150 wattos értéket is kommunikált a tervezőcég. A termék paramétereit tekintve előbbi, vagyis a 110 wattos érték még elfogadható lenne, a 150 watt azonban még házon belül is rendkívül magas, például a Radeon RX 5700 180 wattos értékét tekintve.

navi14

A disszipációnál azonban fontosabb a megjelenítés teljesítménye, amely az AMD szerint átlagosan 12 százalékkal jobb a Radeon RX 480-nál. Nem teljesen világos, hogy a tervezőcég miért a 2016 júniusában bemutatott termékéhez viszonyította a Radeon RX 5500-at, referenciaként még a Radeon RX 570 is jobb lett volna. Az összevetés más szempontból is sántít, hisz míg az RX 5500-at egy friss, pár hetes meghajtóprogrammal mérte le a cég, addig az RX 480-at egy három éves driverrel (16.10.1) tesztelte. A konkurens Nvidia oldaláról a következő hetekre pletykált GeForce 1650 Ti, illetve az egyelőre ugyancsak szóbeszéd szintjén létező GeForce GTX 1660 Super lehet majd az ellenfél.

rx5500_spec

Egy darabig azonban legfeljebb az OEM rendszerek piacán csaphatnak össze az említett videokártyák, kiskereskedelmi forgalomba szánt (dobozos) termékek formájában csak valamikor az év hátralevő részében jöhet a megjelenés, egyelőre ismeretlen árazással. Az AMD állítja, a HP és a Lenovo már novemberben előáll Radeon RX 5500-re építő PC-jével, az Acer pedig decemberben követheti a riválisokat.

Notebookba is

Radeon RX 5500M elnevezéssel notebookokba is érkezik a Navi 14. Az asztali (OEM) videokártyához képest elsősorban órajelben van különbség. A "Game Clock" közel 16, a turbó pedig 11 százalékkal alacsonyabb, miközben a GDDR6-os memória kapacitása fixen 4 gigabájt. Mindezért cserébe a fogyasztási keret lényegesen kedvezőbb, mindössze 85 wattos. A notebookos variánsra elsőként az MSI épít konfigurációt. A játékosokat célzó Alpha 15-be a videokártya mellett a processzort is az AMD szállítja a Ryzen 7 3750H formájában. A notebook megjelenését a hónap második felére ígéri a gyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról