Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 13. 09:02

Jövőre jöhet az "Nvidia-gyilkos" Radeon?

Nagyobb, a csúcskategóriát célzó GPU-kon dolgozik az AMD. Bár a különféle forrásból származó pletykák helyenként ellentmondásosnak tűnnek, arra jó esély van, hogy hamarosan legalább egy erősebb Radeon kerülhet piacra.

A RedGamingTech szerint a chiptervező különösen optimista a jövőre datált, egyelőre csak Navi 21 és Navi 23 kódnéven emlegetett fejlesztéseivel kapcsolatban. A házon belül állítólag csak "Nvidia Killer" jelzővel illetett grafikus egységekkel hosszú évek után ismét éles verseny alakulhat ki az Nvidia uralta videokártyák piacán. Az egyelőre szigorúan pletyka szintű hírek arról nem beszélnek, hogy az AMD pontosan milyen fejlesztéssel kerülhetne konkurense elé, amely jövőre egy újabb nagy ugrást ígérő szériát mutathat be a 7 nanométeres csíkszélességnek hála.

Amennyiben az elnevezések helytállóak, a 2020-ra pletykált kártya (vagy kártyák) az idén bemutatott, vagy egy ahhoz nagyon hasonló RDNA architektúrára épülne, legalábbis erre utalhat a Navi kódnév. Mindez viszont azt jelentené, hogy az AMD elsősorban gyártástechnológiára alapozhatja a fejlődés oroszlánrészét. A tervezőcég már korábban közölte, hogy a jövőre érkező termékei "7nm+" technológiára épülhetnek, amely jó eséllyel a TSMC CLN7FF+ kódnevű fejlesztését takarja. Az EUV-s eljárás az AMD által jelenleg alkalmazott első generációs 7 nanométerhez képest viszonylag szerény előrelépést kínál. A tajvani bérgyártó körülbelül 20 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, illetve 6-12 százalékkal alacsonyabb disszipációt vár a "sima" 7 nanométerhez képest, amely töredéke az előző, 14->7 nanométeres lépcső hozadékainak.

amd-rdna

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az utóbbi ugrást azonban még csak az AMD lőtte el, az Nvidia jövőre tér át 7 nanométerre, vélhetően a Samsung fejlesztésének hála. Ennek tükrében különösen optimistának tűnik a pletyka, amely lényegesen kisebb gyártástechnológiai és mikroarchitekturális ugrást feltételezve vizionál Nvidia-gyilkos termékeket. Természetesen nem lehetetlen ekkorát előrelépni, ehhez azonban minden bizonnyal egy újabb, jelentősen átdolgozott mikroarchitektúrára lenne szüksége az AMD-nek, amely ezen a téren évek óta lemaradásban van riválisához mérten. A vállalat már korábban megerősítette, hogy gőzerővel dolgozik az RDNA 2 nevű fejlesztésen, ez viszont nincs összhangban az emlegetett Navi kódnevekkel.

A pletykák hullámzó tengerét tovább zavarosítja, hogy korábbi információk szerint az AMD még idén piacra dobna egy a jelenlegieknél nagyobb GPU-t Navi 12 kódnéven, amely ugyancsak a felső kategóriát célozza. A különböző forrásból származó információk tehát némileg ellentmondásosnak tűnnek, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a sikeres processzoros fejlesztéseket követően az AMD komolyabban ráfekszik a GPU-s hátrány ledolgozására, amit például a fejlesztési tempó jelentős felgyorsításával érhetne el.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.