Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 12. 16:26

Máris leállhat a leggyorsabb AMD Radeon forgalmazása

Ahogy arra számítani lehetett, máris leveszi kínálatából a drágán gyártható és nem eléggé versenyképes Radeon VII-t az AMD.

Leállítja aktuális leggyorsabb, Radeon VII videokártyájának forgalmazását az AMD - állítja a francia Cowcotland. A forrás szerint a tervezőcég már nem tartja piacképesnek a januárban bemutatott terméket, amelyhez időközben az alig egy hete bemutatott Radeon RX 5700 XT is vészesen közel került. Bár hivatalos megerősítés egyelőre nincs, az AMD döntése legkevésbé sem lenne meglepő, a Radeon VII modellt ugyanis a kényszer, pontosabban az elmúlt években rendkívül megerősödött konkurens Nvidia menetelése szülte.

Ahogy korábban megírtuk, az AMD vélhetően a profit helyet a presztízst helyezte előtérbe a Radeon VII piacra dobásakor. A kártya gyakorlatilag egy szépségtapasz volt a tervezőcég foghíjas termékpalettáján, az előd Radeon Vega 64-et ugyanis már a középkategóriás GeForce RTX 2060 is elkezdte csipegetni. Vélhetően emiatt, vagyis az Nvidia egyre nagyobb nyomására kellett konzumer köntösbe is beöltöztetni az alapvetően nagyvállalati piacra tervezett 7 nanométeres Vegát. A 7 nanométeres Vega 20-as lapka eredetileg a Radeon Instinct MI60 és MI50 modellek miatt született meg. Az ugyanazon GPU-ra épülő, nagyon hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező kártyák előállítási költsége nem sokkal haladhatja meg a Radeon VII kártyáét, miközben az adatközpontokba szánt termékeket több ezer dollárért értékesítheti a cég.

rad_vii

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Radeon VII magas gyártási költségében sokat nyom a latba a HBM2 memória. Az ilyen chipeknek már a darabára is magas, amelyre azonban még rájön a beépítésükhöz szükséges szilíciumlapka (interpózer), illetve a komplett GPU összeállításának költsége. Korábbi pletykák szerint csak a négy darab HBM2 chip ára 300 dollár körüli költséget eredményez, erre jön még rá a GPU, az összeszerelés (kb. 100 dollár), illetve a körítésnek tekinthető nyomtatott áramkör költsége (kb. 75 dollár). Ezzel összesen akár 600 dollár fölött is lehet a Radeon VII előállítása, mely a nettó 700 dolláros ajánlott fogyasztói ár mellett közel nullszaldóssá teheti a terméket.

A Radeon VII koporsójába az AMD és konkurens Nvidia is beverhetett egy-egy szöget az elmúlt bő egy hétben. Független tesztek szerint a GeForce RTX 2070 Super egyértelműen hozza a Radeon VII teljesítményét, de lényegesen kedvezőbb, nettó 500 dolláros ajánlott árcímke mellett. Az alig egy hete piacra került Radeon 5700 XT sincs messze a Radeon VII-től, a TechPowerUp szerint felbontástól függően mindössze 2-12 százalék a csúcsmodell előnye, miközben a Navi-alapú kártya ajánlott ára mindössze 400 dollár, vagyis 43 százalékkal alacsonyabb.

FRISSÍTÉS: A Tom's Hardware a hírrel kapcsolatban megkereste az AMD-t, amely mindössze egyetlen mondatban reagált. A nyúlfarknyi közlemény csupán annyit állít, hogy még bőven van raktáron a Radeon VII kártyákból, amely sem megerősítésként, sem pedig cáfolatként nem értelmezhető a gyártás leállításával kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.