Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 2. 15:30

Automatizált jelszóellenőrzőt hoz a Chrome-ba a Google

Az eddig kiegészítőként igénybe vehető Password Checkupot a cég még idén integrálja a böngészőbe.

Hamarosan jelszóellenőrző funkcióval bővül a Chrome, amelynek hála a böngésző automatikusan figyelmezteti majd a felhasználókat, ha belépési adataik veszélybe kerültek valamilyen ismert adatszivárgás során.

A Password Checkup névre hallgató funkciót a vállalat böngészőkiegészítő formájában már idén februárban elérhetővé tette, most azonban integrálja azt böngészőjébe. A megoldás értesítést küld, ha bejelentkezéskor olyan felhasználónevet és jelszót adunk meg internetes online fiókjainkban, amelyek egy, a Google által ismert adatszivárgás miatt már többé nem biztonságosak. Amennyiben a rendszer egyezést talál, kérni fogja, hogy módosítsuk a jelszót. A Google kiemeli, hogy az adatok többszöri titkosításon mennek keresztül, így a felhasználónévre és az ahhoz tartozó jelszóra senki nem lát rá, maga a cég sem. A megoldás továbbá akkor is jelszóváltásra bátorít, ha azt találja, hogy egy azonosítót a felhasználó több szolgáltatásnál is használ, így próbálva leszoktatni mindenkit az erősen kerülendő gyakorlattól.

googpasswcheckup

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A frissen bejelentett funkció nagyon hasonlít a Firefox Monitorra, amely ugyancsak az fentiekhez hasonló adatlopásokat hivatott ellenőrizni, igaz a Password Checkuppal ellentétben nem automatizáltan. A megoldás lényegében a Troy Hunt biztonsági szakértő nevével fémjelzett Have I Been Pwned szolgáltatás klónja, annak API-jaira támaszkodik - a Mozilla pedig annak fejlesztése során szorosan együtt is működött a kutatóval.

A Google ugyanakkor nem csak egy dedikált weboldalon tenné lehetővé az adatellenőrzést, ígérete szerint még idén integrálja a funkciót a Chrome böngészőbe, amely így folyamatosan szemmel tudja majd tartani a mentett jelszavakat. Addig is a már említett böngészőkiegészítőt használhatják az érdeklődők, a Password Checkup továbbá a passwords.google.com-on keresztül is elérhető, illetve az Android felhasználók a platformon elérhető hivatalos Google appon keresztül is igénybe veheti azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról