Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 2. 15:30

Automatizált jelszóellenőrzőt hoz a Chrome-ba a Google

Az eddig kiegészítőként igénybe vehető Password Checkupot a cég még idén integrálja a böngészőbe.

HIRDETÉS

Hamarosan jelszóellenőrző funkcióval bővül a Chrome, amelynek hála a böngésző automatikusan figyelmezteti majd a felhasználókat, ha belépési adataik veszélybe kerültek valamilyen ismert adatszivárgás során.

A Password Checkup névre hallgató funkciót a vállalat böngészőkiegészítő formájában már idén februárban elérhetővé tette, most azonban integrálja azt böngészőjébe. A megoldás értesítést küld, ha bejelentkezéskor olyan felhasználónevet és jelszót adunk meg internetes online fiókjainkban, amelyek egy, a Google által ismert adatszivárgás miatt már többé nem biztonságosak. Amennyiben a rendszer egyezést talál, kérni fogja, hogy módosítsuk a jelszót. A Google kiemeli, hogy az adatok többszöri titkosításon mennek keresztül, így a felhasználónévre és az ahhoz tartozó jelszóra senki nem lát rá, maga a cég sem. A megoldás továbbá akkor is jelszóváltásra bátorít, ha azt találja, hogy egy azonosítót a felhasználó több szolgáltatásnál is használ, így próbálva leszoktatni mindenkit az erősen kerülendő gyakorlattól.

googpasswcheckup

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A frissen bejelentett funkció nagyon hasonlít a Firefox Monitorra, amely ugyancsak az fentiekhez hasonló adatlopásokat hivatott ellenőrizni, igaz a Password Checkuppal ellentétben nem automatizáltan. A megoldás lényegében a Troy Hunt biztonsági szakértő nevével fémjelzett Have I Been Pwned szolgáltatás klónja, annak API-jaira támaszkodik - a Mozilla pedig annak fejlesztése során szorosan együtt is működött a kutatóval.

A Google ugyanakkor nem csak egy dedikált weboldalon tenné lehetővé az adatellenőrzést, ígérete szerint még idén integrálja a funkciót a Chrome böngészőbe, amely így folyamatosan szemmel tudja majd tartani a mentett jelszavakat. Addig is a már említett böngészőkiegészítőt használhatják az érdeklődők, a Password Checkup továbbá a passwords.google.com-on keresztül is elérhető, illetve az Android felhasználók a platformon elérhető hivatalos Google appon keresztül is igénybe veheti azt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 09:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.